5 abilitati pe care sa le dezvolti la copilul prescolar pentru a se adapta mai usor la scoala

abilitati scoala

Primii sapte ani de viata sunt esentiali pentru dezvoltarea copilului. Ceea ce micutul asimileaza in primii ani, de acasa si de la cresa, apoi gradinita, il poate ajuta sau nu mai departe in urmatoarea etapa a vietii, care este scoala.

Chiar daca s-a introdus anul pregatitor, cerintele pe care invatatoarele de la scoala le au fata de copii sunt diferite comparativ cu cele ale educatoarelor gradinita. De aceea, cu cat copilul este mai pregatit si cu cat are mai bine dezvoltate anumite abilitati de care are nevoie, cu atat ii va fi mai usor sa faca fata cerintelor sistemului scolar.

 

Iata 5 abilitati pe care este important sa il ajuti pe copil sa si le dezvolte in timpul anilor de gradinita pentru a-i usura sarcina de acomodare la scoala:

 

  1. Atentia si concentrarea

Aceasta abilitate il ajuta pe copil sa-si canalizeze energia catre un anumit obiect sau concept, ceea ce ii creste interesul, ajutandu-l sa asimileze mai usor informatiile si cunostintele.

 

  1. Organizarea

Un copil care a invatat sa-si organizeze eficient timpul si munca va depune mai putin efort pentru a invata si va fi mai relaxat, datorita sentimentului de siguranta pe care il ofera o buna organizare.

 

  1. Memoria

Atunci cand faci cu copilul diferite activitati de antrenare a memoriei inca din perioada prescolara, el este pregatit sa retina informatii mai complexe, sa memoreze cuvinte noi, sa invete poezii etc.

 

  1. Luarea deciziilor

Este o abilitate care se invata de mic pe masura ce ii oferi copilului posibilitatea sa aleaga dintre doua optiuni acceptate de tine. Un copil obisnuit sa ia decizii reuseste sa analizeze rapid o situatie si sa faca alegeri bune pentru el, dezvoltandu-si abilitatile de lider.

 

  1. Prioritizarea

Cand incepe scoala, unui copil ii este de ajutor sa stie sa faca diferenta dintre lucrurile urgente si cele importante si sa ia decizii legate de ordinea in care indeplineste sarcinile. Desigur, pentru a face asta cu usurinta, el are nevoie de multa practica, sub ghidarea parintilor.

 

Fiecare dintre aceste abilitati poate fi dezvoltata cu ajutorul unor activitati specifice care pot fi desfasurate atat la gradinita, cat si acasa. Vom reveni, in articolele viitoare, cu idei de activitati si sfaturi care sa te ajute sa-ti sustii copilul sa-si dezvolte aceste abilitati.

 

Sursa foto: Gradinita Princess

Daca ti-a placut distribuie mai departe: