5 acțiuni ale părinților care împiedică formarea încrederii în sine a copilului mic

5 lucruri care sabotează

[lwptoc min=”2″]

Toți părinții își doresc copii încrezători în sine. Știm că o persoană care are încredere în abilitățile sale și în forțele proprii are șanse mari să aibă succes în toate domeniile vieții sale. Tocmai de aceea, este important ca părinții să știe că anumite acțiuni pe care le fac, din dorința de a le oferi copiilor o educație bună, au efectul contrar: sabotează formarea încrederii în sine a copilașilor.

Și, pentru că bazele încrederii în sine se pun de la nașterea copilului până la vârsta de 3-4 ani, vom discuta în acest articol despre acțiunile care împiedică formarea încrederii în sine a copiilor mici.

 

5 acțiuni ale părinților care împiedică formarea încrederii în sine a copilului mic

  1. Interdicțiile nepotrivite

Pe măsură ce învață să meargă și să aibă o mobilitate mai mare, copilașii simt nevoia să exploreze lumea în care trăiesc. Ei sunt foarte curioși să vadă obiectele din jurul lor, să le studieze, să le atingă și chiar să le guste. Totodată, ei încearcă să urce pe diferite obiecte, testându-și, astfel, abilitățile corpului.

În acest context, din teama ca cel mic să nu se lovească sau să nu se rănească, mulți părinți îi interzic să facă anumite lucruri care nu sunt periculoase, mai ales dacă părintele este prezent și observă situația. Multe interdicții spuse frecvent copilului îl fac să se simtă neîncrezător și să refuze să încerce lucruri noi.

Ce poți face pentru a evita această greșeală este să evaluezi obiectiv în ce măsură acțiunea pe care vrea să o facă cel mic este cu adevărat periculoasă și să-i permiți să exploreze lumea și să își testeze abilitățile.

 

  1. Comparația cu alți copii

Fie că este vorba de fratele sau sora mai mare, de un copil al unor prieteni sau de la locul de joacă, atunci când copilul este comparat cu o altă persoană în defavoarea lui, se simte nedreptățit și își formează convingerea că este mai puțin bun decât alții. Pe măsură ce copilul crește și comparațiile persistă, încrederea în sine a copilului va fi grav afectată.

Așadar, ca părinte, ai grijă să nu îți compari copilul cu nicio altă persoană. În schimb, poți compara realizările din prezent ale copilului cu propriile sale realizări din trecut. Vâzându-și propria evoluție, copilul va dobândi încredere în forțele proprii.

  1. Acuzațiile

Copiii mici abia învață să-și coordoneze mișcările corpului și, din acest motiv, se întâmplă să scape obiecte pe jos, provocând deranj. Totodată, ei încă nu reușesc să-și stăpânească foarte bine instinctele fiziologice și nici să-și gestioneze emoțiile, astfel încât diferite incidente sunt posibile oricând. Ce este important în acest context este ca părintele să înțeleagă care sunt limitele copilului mic și să nu aibă așteptări prea mari de la el. Și, atunci când se întâmplă micile incidente, să nu acuze copilul. În caz contrar, micuțul se va simți vinovat și neputincios, deoarece, și dacă și-ar fi dorit, el nu ar fi reușit să justifice așteptarea părintelui. În schimb, cu empatie și înțelegere, toate situațiile dificile pot fi depășite.

  1. Accentuarea comportamentului negativ

Toți copiii fac crize de furie, plâng și țipă câteodată. Procesul de gestionare a emoțiilor este unul complex și îndelungat. De multe ori, când copiii manifestă un comportament neplăcut pentru părinți, adulții pun foarte mare accent pe acel comportament, din dorința de a-l schimba. Efectul este, însă, de cele mai multe ori, exact opusul: copilul își concentrează atenția pe acel comportament și continuă să îl repete. O modalitate mai bună de a elimina comportamentele nedorite ale copilului este să-i oferi o alternativă, să îi sugerezi ce anume poate face în schimb.

  1. Laudele nepotrivite

Un alt mod prin care părinții sabotează încrederea în sine a copiilor mici este să-i laude pentru orice lucru pe care îl fac. Desigur, copilul are nevoie de încurajări și de susținere, însă a-l lăuda pentru lucrurile firești pe care le face îl determină să caute permanent aprecierea în exterior. Și îți dorești să crești un copil independent și autonom, încrezător în sine. O laudă corectă și constructivă se referă la lucrurile care reprezintă anumite realizări pentru copil.

E important să știm cum îi putem ajuta pe copii să-și formeze de mici încrederea în sine. Unul dintre scopurile noastre pe care le urmărim la Grădinița Princess este să contribuim la educarea unor copii încrezători și puternici cu ajutorul activităților pe care le desfășurăm cu copiii și al modului în care comunicăm cu ei.

Sursa foto: Pixabay.com

Daca ti-a placut distribuie mai departe: