5 mesaje pe care copiii au nevoie să le audă pentru a avea încredere în sine

Sursa foto: Pexels.com

Pentru a-și construi încrederea în sine și o imagine de sine adecvată realității, copiii au nevoie de susținerea adulților care au grijă de ei: părinți, bunici, bone, educatoare, învățătoare etc.

Prin mesajele pe care le transmit, adulții pot fie să susțină și să dezvolte încrederea în sine a copiilor, fie să o erodeze. De cele mai multe ori, adulții afectează încrederea copiilor în forțele proprii involuntar, dacă nu sunt atenți la cuvintele pe care le spun.

Tocmai din acest motiv este important să știm care sunt mesajele importante pe care are nevoie să le audă copiii pentru a-și dezvolta o imagine de sine bună și încrederea în sine care să-i ajute să aibă succes mai târziu, în viață.

5 mesaje puternice pentru creșterea încrederii în sine la copii:

 

1. “VEI REUȘI!”

Copiii au nevoie să știe și să vadă că părinții lor și adulții în care au încredere cred că ei vor reuși să realizeze ceea ce își propun. Și, dacă pe undeva în sufletul copiilor mai există urme de îndoială, acestea dispar de îndată ce cei mici simt încrederea reală a adulților.

 

2. ”SUNT ALĂTURI DE TINE”

Fiecare copil are nevoie să știe că părintele, bunicul, educatoarea îl susține și că îi este alături. Atunci când adultul pe care se bazează este de partea lui, copilul simte că poate depăși orice provocare!

 

3. ”TE VOI AJUTA CÂND VEI AVEA NEVOIE”

Până când dobândește încrederea că poate realiza singur ce își dorește, precum și abilitățile necesare, copilul are nevoie să știe că se poate baza pe ajutorul adulților.

În același timp, pe măsură ce copilul învață să facă singur anumite lucruri, părintele și ceilalți educatori e important să se retragă și să-i ofere copilului din ce în ce mai multă autonomie.

 

4. “AM ÎNCREDERE ÎN TINE”

Pentru a-și forma propria încredere în sine, copilul are nevoie să audă și să știe că părinții lui și adulții apropiați au încredere în el. În felul acesta, copilul simte că își poate asuma responsabilități, că își poate înfrunta fricile și că găsește soluții la provocările cu care se confruntă.

 

5. “ȘTIU CĂ POȚI!”

Atunci când părintele și adulții din anturajul copilului cred cu toată sinceritatea că cel mic poate realiza un anumit lucru și îi spun asta, sunt șanse uriașe ca cel mic chiar să realizeze acel lucru. Încrederea părintelui în copilul lui se transformă, astfel, în propria încredere în sine a copilului!

 

Transmite-i constant copilului aceste 5 mesaje, cu iubire și cu sinceritate și îl vei ajuta să-și formeze o încredere în sine puternică!

 

Sursa foto: Pexels.com

Daca ti-a placut distribuie mai departe: