Cel mai important lucru pe care il pot face parintii pentru o adaptare usoara a copilului la gradinita sau la cresa

Inceperea gradinitei sau a cresei este unul dintre cele mai grele momente din intregul proces de educatie a copilului.

 

Este un moment dificil din doua perspective:

 

a). Din perspectiva copilului – in majoritatea cazurilor, este pentru prima data cand copilul urmeaza sa-si petreaca cel putin o jumatate de zi departe de mama, de tata, de bunici, de familie. Copilul se confrunta puternic cu anxietatea de separare, o provocare emotionala care, daca nu este gestionata adecvat, pot aparea diferite dificultati de acomodare in colectivitate.

 

b). Din perspectiva parintilor – de cele mai multe ori, parintii simt diferite temeri legate de ce urmeaza, legate de mediul din gradinita, de modul in care va reactiona copilul la schimbare, teama ca cel mic sa nu se simta abandonat, sa nu sufere si sa nu fie traumatizat. Toate aceste temeri creeaza o stare de tensiune in sufletul parintilor.

 

E clar ca, atunci cand temerile si tensiunea parintelui se suprapun peste anxietatea fireasca ce apare la copil, provocarea este si mai mare.

Cu siguranta, ai observat ca, atunci cand tu, ca parinte, ai o stare interioara calma, echilibrata, cand stii ce ai de facut si ai siguranta ca ceea ce faci este bine, cand nu ai indoieli si ai o atitudine ferma, atunci si copilul este mai linistit. Ai vazut cum starea ta de echilibru si fermitate se transmite copilului.

La fel, si inversa e valabila: atunci cand te simti tensionata si stresata, cand simti temeri si ingrijorari, ii transmiti involuntar si copilului aceasta stare emotionala negativa.

Copiii au abilitatea de a oglindi nu doar comportamentul parintilor, un lucru evident de cele mai multe ori, ci si emotiile, starea lor interioara.

Tocmai din acest motiv, lucrul cel mai bun pe care il poti face pentru a-ti ajuta copilul sa se bucure de un proces cat mai usor de acomodare la cresa sau la gradinita este sa ai grija de propria ta stare interioara, de propriile tale emotii.

Si, daca observi ca ai in suflet anxietate, tensiune, griji si temeri, ia-ti o mica pauza de la treburile cotidiene si ocupa-te de tine pentru a depasi aceste stari, deoarece, daca nu vei face acest lucru, copilul le va prelua, le va oglindi si ii va fi mult mai greu sa se acomodeze cu gradinita, cu educatoarea si cu noii sai colegi.

Parintii care isi aduc copiii la Gradinita Princess pot avea discutii cu educatoarea, pentru ca noi ca gradinita, pe de o parte, si tu ca parinte, pe de alta parte, sa-l ajutam pe copilas sa faca fata cat mai bine acestei schimbari majore prin care trece. Si te asiguram ca acest lucru este posibil si l-am vazut intamplandu-se de nenumarate ori in gradinita noastra.

 

Ai incredere ca poti depasi trairile negative si ii poti transmite copilului tau incredere si bucuria unui nou inceput!

 

 

Sursa foto: Gradinita Princess Baby Care

Daca ti-a placut distribuie mai departe: