Principalul motiv pentru care majoritatea părinților își înscriu copiii la grădiniță și la creșă este că ei trebuie să meargă la serviciu și nu au cu cine să-i lase pe cei mici. Astfel, decizia de a-și duce copilul la grădiniță este luată de circumstanțe.
Însă, ce opțiuni au părinții care nu au serviciu, cei care au un program de lucru flexibil și lejer sau cei care își pot lăsa copiii cu bunicii în timpul orelor de lucru?
O parte dintre părinții care se află în una dintre situațiile enumerate mai sus aleg să evite colectivitatea cât mai mult sau chiar să-și înscrie copilul direct în clasa pregătitoare, atunci când împlinește 6 ani.
Faptul că un copil nu ar avea nevoie de grădiniță dacă are în familie adulți disponibili să se ocupe de el este o convingere pe care o au unii adulți, însă care are un impact negativ asupra copiilor.
Ce e important să afirmăm este că o creșă și o grădiniță nu sunt doar locuri unde cineva are grijă de copil să fie hrănit, să doarmă și să fie în siguranță cât timp părinții sunt la serviciu. Reprezintă mult mai mult de atât.
Creșa și grădinița sunt instituții de educație care le oferă copiilor, pe lângă grijă și preocuparea pentru siguranța lor fizică, un mediu în care să se dezvolte armonios și echilibrat. Le oferă un mediu în cadrul căruia, cu ghidarea atentă a educatoarelor, să-și descopere talentele și să-și dezvolte abilitățile cognitive, emoționale și sociale.
Mai mult, grădinițele urmează planuri educaționale specifice, astfel încât fiecare copil care parcurge programa să aibă anumite cunoștințe și abilități, fiind perfect pregătit pentru începerea școlii.
Îți prezentăm mai jos 5 beneficii importante ale grădiniței comparativ cu a sta acasă cu copilul:
1. O instituție de învățământ preșcolar îi oferă copilului o varietate mare de activități, ajutându-l să se dezvolte multilateral. Încercând și practicând activități sportive, de viață practică, artistice, muzicale, de pictură, limbi străine etc., copilul își lărgește orizonturile, descoperă lumea cu posibilitățile ei și își dezvoltă creativitatea.
2. Deoarece sunt specializate în desfășurarea activităților cu copiii, grădinițele dispun de numeroase materiale educative și creative pe care cel mic le explorează și pe care părintele sau bunicii care stau acasă cu copilul, cel mai probabil, nu le au la îndemână.
3. Pe măsură ce se integrează în colectivitate, copiii deprind abilități sociale importante care îi ajută să-și facă prieteni, să rezolve conflicte, să negocieze, să ofere empatie și suport celor care au nevoie. De asemenea, observăm faptul că cei mici învață cu mult mai ușor lucruri noi de la alți copii care și-au dezvoltat deja anumite abilități sau au învățat deja să facă anumite acțiuni decât de la adulți. Copiii care nu frecventează grădinița sunt privați de acest beneficiu.
4. Pe întreg parcursul procesului educațional din creșă și grădiniță, copilul beneficiază de îndrumarea unor specialiști în pedagogie și în educația copilului. Activitățile pe care le desfășoară cu copiii au o înlănțuire logică pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici. În același timp, și tu, în calitate de părinte, beneficiezi în permanență de opinia avizată a educatorilor referitor la dezvoltarea copilului tău.
5. A petrece timp cu copilul poate fi minunat și distractiv, însă, când este un job full-time, poate deveni extrem de obositor și solicitant. Astfel, o mamă care se dedică în totalitate creșterii copilului/copiilor, nemaiavând timp pentru ea, poate ajunge la epuizare, la devalorizare sau chiar la depresie. Iar un bunic sau o bunică, atunci când obosește, poate aduce liniștea în casă lăsând copilul în fața televizorului. Ambele cazuri sunt des întâlnite. Așadar, atunci când copilul merge la grădiniță și are o viață socială în care se simte bine, adulții au timpul de care au nevoie pentru a lucra, pentru a face activitățile care îi încarcă de energie, astfel încât, la finalul programului, familia să petreacă timp de calitate împreună!
Care este vârsta potrivită pentru intrarea copilului în colectivitate?
Vârsta ideală pentru intrarea copilului în colectivitate este aproximativ 3 ani, în funcție de specificul copilului precum: cât de bine vorbește, cât de interesat este de activități cu copiii, cât de curios este etc. Totodată, contează foarte mult și abordarea părintelui, în ce măsură este pregătit să susțină adaptarea copilului în colectivitate.
Perioada de până la doi ani este cea în care copilul își construiește atașamentul în relație cu mama lui. Cu toate acestea, unele mame sunt nevoite să își reia activitatea profesională în jurul vârstei de un an, copilul urmând să fie înscris la creșă. Asta nu înseamnă în mod obligatoriu că cel mic va suferi o traumă de separare sau de abandon. Atunci când integrarea micuțului în colectivitate este pregătită cu grijă și când cel mic are suportul părinților și al educatoarelor, procesul se desfășoară blând și firesc.
După vârsta de 3 ani, copiii au o nevoie din ce în ce mai mare de interacțiunea cu alți copii. Totodată, ei dau dovadă de o sete uriașă de informații și de activități care poate fi solicitantă pentru părinte sau bunici, însă care își găsește rezolvarea în mediul de la grădiniță.
Sursa foto: Pixabay.com