Odată cu venirea pandemiei, numărul de posibilități a celor mici să interacționeze cu alți copii de vârsta lor s-a redus drastic. Chiar și când legea permite anumite activități, protejarea sănătății se află în topul priorităților părinților, așa cum este și firesc să fie.
În același timp, izolarea copiilor de alți copii de vârste apropiate îi afectează pe cei mici, deoarece colectivitatea aduce multiple beneficii pentru dezvoltarea psiho-emoțională și comportamentală a copiilor.
Iată cele mai importante beneficii ale colectivității în dezvoltarea copiilor:
1. În colectivitate, copilul învață să comunice eficient
Oricât ai discuta cu cel mic și oricâte exemple despre potențiale conflicte de comunicare și soluții nu i-ai prezenta, nimic nu se compară cu experiența reală de viață. În plus, cel mic se raportează diferit la tine și la adulți în general comparativ cu modul în care se raportează față de un copil. Doar făcând parte în mod constant dintr-o colectivitate copilul se poate confrunta cu provocări reale de comunicare și poate învăța să le rezolve, astfel învățând să comunice eficient.
2. În colectivitate, copilul își dezvoltă vorbirea
Majoritatea părinților observă că, în primele câteva săptămâni de colectivitate, copiii lor fac salturi evidente în ceea ce privește vorbirea, bogăția limbajului și exprimarea verbală. Este firesc să se întâmple acest lucru, deoarece copiii învață mai ușor de la alți copii decât de la adulți. Din primele zile de creșă sau de grădiniță, micuțul integrează schimbările, îi observă pe ceilalți copii și îi imită, astfel încât reușesc să facă salturi în dezvoltarea vorbirii.
3. În colectivitate, copilul învață să se adapteze la schimbări
Abilitatea de a se adapta la schimbare este poate cea mai importantă abilitate în ziua de astăzi, în contextul în care lumea se dezvoltă extrem de rapid și succesul este rezervat persoanelor care reușesc să se obișnuiască rapid cu noutatea și să folosească schimbările în avantajul lor. Schimbarea mediului de acasă cu cel de la creșă sau de la grădiniță este primul test al copilașului la acest capitol. Este firesc să apară și temeri ale părinților înainte de adaptarea copilului în colectivitate. Ce putem să te asigurăm este faptul că, atunci când copilul este pregătit în mod adecvat de acasă și când are susținerea educatoarelor, acomodarea se produce frumos.
4. În colectivitate, copilul se pregătește pentru școală
Dacă primii ani de grădiniță sunt opționali, școala este obligatorie pentru toți copiii. Pentru a-l ajuta pe copil să se acomodeze mediului școlar și să obțină rezultate bune la materiile școlare, grădinițele urmează anumite programe de studiu, care urmăresc dezvoltarea abilităților necesare pentru școală și asimilarea cunoștințelor pe care un copil trebuie să le aibă atunci când intră în clasa pregătitoare.
5. În colectivitate, copilul își dezvoltă calități și abilități esențiale pentru viață
Sub îndrumarea educatoarelor și înconjurați de copii de vârsta lor, cei mici își dezvoltă calități și abilități esențiale nu doar pentru școală, ci pentru viață în general, precum: motricitatea, gândirea, răbdarea, atenția, responsabilitatea, gestionarea emoțiilor, empatia, generozitatea, ordinea, organizarea
6. În colectivitate, copilul învață să fie autonom și independent
Nimic nu îl ajută mai mult pe un copil să devină autonom și independent ca intrarea în colectivitate. Dacă acasă el poate fi ajutat oricând de părinți sau bunici, chiar și atunci când nu este neapărat necesar, la creșă și la grădiniță, este motivat să facă lucrurile singur. Le este mai ușor să facă acest lucru datorită faptului că văd alți copii cum fac lucruri singuri.
7. În colectivitate, copilul se obișnuiește cu un stil de viață sănătos și organizat
Sunt puține familiile care reușesc să mențină un program și o rutină pentru copil în fiecare zi. În schimb, în colectivitate, copilul se obișnuiește cu o rutină zilnică, ceea ce îi dă un sentiment de stabilitate și confort. În plus, pentru multe instituții preșcolare este importantă alimentația sănătoasă și partea de mișcare, astfel încât colectivitatea contribuie la formarea unui stil de viață sănătos al copilului pe termen lung. Desigur, nu este suficient ce face copilul la grădiniță, e important ca această abordare să fie menținută și în familie.
Credem că un copil se dezvoltă frumos și echilibrat în colectivitate. Educatoarele noastre au grijă de fiecare copil și îl ghidează către activitățile care îl dezvoltă și către descoperirea talentelor naturale.
În acest context de pandemie, protejăm sănătatea copiilor și a educatoarelor prin respectarea cu strictețe a normelor sanitare și igienice.
Dacă dorești să-ți înscrii copilul în colectivitate la creșa/grădinița noastră, scrie-ne un email pe adresa office@gradinita-princess.ro sau sună-ne la numărul de telefon 0736454498.
Copilul tău, Universul nostru!
Sursa foto: Grădinița/Creșa Princess Baby Care