Jocurile pentru copii sunt o metoda inedita prin care poti antrena abilitatile cognitive ale celui mic. Prichindeii exploreaza universul inconjurator cu ajutorul activitatilor interactive. Pentru a deprinde toate notiunile de care au nevoie, ei trebuie sa se joace cat mai mult. Jocurile, in acest context, sunt un instrument care incurajeaza procesul lor de invatare. Cu toate acestea, etapa de dezvoltare influenteaza procesul de selectie. In functie de varsta celui mic, acesta isi valorifica anumite abilitati- cheie in procesul sau. Din acest motiv, jocurile pentru copii trebuie sa antreneze capacitatile specifice fiecarei etape de dezvoltare.
Citeste in continuare si vei descoperi care sunt cele mai distractive jocuri pentru copii in functie de varsta.
Jocuri copii 3 ani- curiozitatea este cheia
Varsta de 3 ani este o etapa de dezvoltare in care fiecare factor din lumea inconjuratoare stimuleaza curiozitatea copilului. Acesta perioada este esentiala pentru valorificarea imaginatiei, creativitatii si simtului rational. Din acest motiv, jocurile pentru copiii de 3 ani trebuie sa stimuleze aceste abilitati cognitive. Astfel, poti opta pentru blocuri din lemn, LEGO sau puzzle. Jocurile pentru copiii de 3 ani trebuie sa antreneze imaginatia, creativitatea si simtul rational, iar acestea sunt cele mai indicate variante.
Jocuri copii 5 ani- imaginatia este cheia
Varsta de 5 ani este o perioada in care cel mic isi exploreaza imaginatia si spiritul creativ. Aceasta perioada poate sa influenteze considerabil dezvoltarea capacitatilor de rezolvare a unei probleme si abilitatea de a vorbi deschis despre emotiile sale. Din acest motiv, jocurile pentru copiii de 5 ani trebuie sa stimuleze cat mai mult spiritul lor creativ. Astfel, poti opta pentru Monopoly, sah sau puzzle. Jocurile pentru copiii de 5 ani trebuie sa antreneze creativitatea si imaginatia lor, astfel incat micutii sa le poata integra echilibrat in caracterul lor.
Jocuri copii 6 ani- abilitatile lingvistice
Varsta de 6 ani este o etapa de dezvoltare in care se valorifica abilitatile lingvistice ale celui mic. Acesta incepe sa pronunte cuvintele cat mai acurat, isi dezvolta vocabularul si isi prelucreaza tehnicile de comunicare. Din acest motiv, jocurile pentru copiii de 6 ani trebuie sa antreneze aceste abilitati. Astfel, poti opta pentru Fazan, cuburile cu povesti sau Valiza. Jocurile pentru copiii de 6 ani trebuie sa ii ajute pe cei mici sa practice cat mai mult cuvintele, astfel incat acestia sa integreze eficient in personalitatea lor abilitatile lingvistice.
Asadar, prichindeii exploreaza lumea inconjuratoare prin intermediul jocului. Ei isi insusesc spectrul de notiuni necesare in dezvoltarea lor cu ajutorul acestor activitati, iar jocurile reprezinta instrumentul care sustine acest proces. Totusi, etapa de dezvoltare a celui mic este criteriul principal in procesul de selectie al unui joc.