Care sunt cele mai interactive ghicitori pentru copii in functie de varsta?

Ghicitorile reprezinta o alternativa foarte buna pentru evolutia celui mic. S-a observat faptul ca acestea contribuie semnificativ in dezvoltarea capacitatilor cognitive ale celui mic, cum ar fi: creativitatea, imaginatia, intelegerea, concentrarea. Cu toate acestea, nivelul de dificultate al ghicitorii trebuie sa fie adaptat la varsta celui mic. Este recomandat sa tii cont de etapa de dezvoltare a copilului tau atunci cand alegi sa desfasori aceasta activitate interactiva. In caz contrar, acesta nu va reusi sa gaseasca raspunsul corect si se va plictisi. In final, va refuza sa se mai implice in activitate si ii va scadea increderea de sine.

Ghicitori pentru copii de 5 ani

Varsta de 5 ani se incadreaza in etapa de dezvoltare a spiritului creativ. In acest punct, cel mic nu se orienteaza in functie de reguli sau rationamente complexe, iar imaginatia si creativitatea fara limite joaca un rol esential. Ghicitorile usoare si cu o structura simpla sunt cele mai recomandate pentru aceasta etapa, deoarece nu este necesar sa il soliciti prea mult pe cel mic. In schimb, ar fi metoda cea mai potrivita de a incuraja spiritul sau creativ. Ghicitorile pentru copii de 5 ani nu trebuie sa il forteze sa faca apel la latura sa rationala, atata vreme cat el nu simte nevoia sa o valorifice. La aceasta varsta sunt cel mai intens cultivate creativitatea si spiritul ludic. Din acest motiv, ghicitorile pentru copii de 5 ani trebuie sa fie cat mai usor de inteles si sa aiba un caracter cat mai captivant. Cu alte cuvinte, in aceasta etapa accentul cade pe interactivitate, creativitate, joc si nicidecum pe rationament sau abilitati de intelegere logica. Un exemplu de ghicitoare in acest sens este: ,,  Uneori e alb-pufos, Alteori gri, incarcat, Cu picuri ce-i lasa-n jos, Apoi rostim: “A plouat!”. Raspunsul este  norul.

Ghicitori pentru copii de 7 ani

Copiii la 7 ani au intrat in clasa zero si au inceput sa ia contact cu mediul educational. Acolo ei isi dezvolta cel mai intens capacitatile cognitive de memorare, concentrare si rationament. Din acest motiv, ghicitorile pentru copii de 7 ani pot fi putin mai complexe. Cu alte cuvinte, poti opta pentru un nivel de dificultate mai ridicat, deoarece cel mic se afla intr-o etapa care ii permite sa isi exploreze abilitatile logice. Cu toate acestea, nu selecta de la inceput structuri avansate, deoarece copilul are nevoie sa se obisnuiasca cu aceasta activitate si sa isi dezvolte abilitatile de intelegere. Ghicitorile pentru copii de 7 ani trebuie sa fie atat interactive, cat si putin mai complexe. Cu toate acestea, ele  nu trebuie sa solicite un nivel de intelegere avansat, deoarece cel mic s-ar putea sa se plictiseasca si sa renunte la aceasta activitate. Cu alte cuvinte, ghicitorile pentru copii de 7 ani pot sa solicite un nivel minim de logica si ratiune, insa este esential sa nu intreaca limitele sale, deoarece scopul acestei activitati este sa il dezvolte pe cel mic prin interactivitate. Un exemplu de ghicitoare in acest sens este: ,, Chip de om ,minte nu are. Nici nu cere de mancare. Stie jocuri mii si mii. E iubita de copii. “ Raspunusul este papusa.

Asadar, atunci cand iti doresti sa desfasori aceasta activitate impreuna cu micutul tau, este necesar sa tii cont atat de etapa in care se afla, cat si de capacitatile sale. In functie de aceste criterii, poti selecta cateva ghicitori pe care sa le cititi impreuna.

Daca ti-a placut distribuie mai departe: