Parintii trebuie sa fie foarte atenti la detaliile care provoaca furia in randul copiilor. Intotdeauna exista un motiv!
Cu siguranta si tu ai traversat o perioada in care nu te puteai intelege cu copilul tau, oricate eforturi ai fi depus in acest sens. Uneori, fara vreo cauza evident, copilul incepe sa tipe si sa se agite. Ei bine, fiecare exces de furie are la baza un motiv, chiar daca nu reusesti s ail identifici pe moment. De aceea trebuie sa fii foarte atenta la manifestarile micutului si la micile detalii ce pot declansa aceasta reactie.
Cauzele excesului de furie in randul copiilor
- Ii adresezi prea multe intrebari
Conform studiilor, parintii care iau atitudine in momentul unei crize de furie, nu fac altceva decat sa alimenteze starea nervoasa a micutilor. Intrebarile pe care i le adresezi in acel moment il va irita si mai mult. Astfel, oricat de dificil ar fi, specialistii recomanda sa tratezi aceasta situatie cu indiferenta. Nu incerca sa il calmezi, nu ii pune intrebari si nu il certa….pur si simplu ignora-l! In felul acesta va intelege ca nu procedeaza corect si se va opri din plans.
- Nu obtine ceea ce isi doreste
Adesea, copiii care nu obtin ceea ce isi doresc din partea parintilor, se manifesta printr-un exces de furie, din dorinta de a se razbuna. Explica-i cu calm ca lucrul pe care el si-l doreste nu este necesar pentru el. Cu timpul, va intelege ca tipetele sau plansul nu il vor ajuta sa obtina ceea ce vrea.
- Nu socializeaza suficient
Un copil care nu socializeaza suficient sau care nu este integrat intr-un colectiv, va fi mai predispus la excese de furie. In cazul acesta, o solutie eficienta este inscrierea copilului la gradinita. Explicatia consta in faptul ca alaturi de alti copii, cel mic socializeaza, se joaca, isi consuma energia si astfel, nu-si va mai manifesta frustrarea prin hohote de plans.
- Este coplesit de emotii
Criza de furie se instaleaza inclusiv atunci cand cel mic este complesit de emotii pe care pur si simplu nu le poate controla. Teama sau indignarea sunt printre principalele emotii ce conduc la un exces de furie. In aceste situatii, incearca sa ii distragi atentia copilului prin intermediul jocurilor preferate de el.
- Este expus la zgomote puternice
Copiii sunt vulnerabili in fata zgomotelor puternice. In acest moment, creierul lor este stimulat in exces si brusc, se declanseaza senzatia de teama urmata de o criza de plans, tipete si furie. Poti reduce aceste situatii daca il vei proteja pe cel mic de aglomeratie sau de zgomote puternice, deranjante.
Desi excesele de furie sunt greu de inteles pentru parinti, cu siguranta nu sunt deloc favorabile nici copiilor. La prima vedere par a fi simple mofturi sau modul lor prin care vor sa se faca remarcati, insa nu intotdeauna acesta este motivul real. Acorda atentie nevoilor copilului, discuta calm cu el, descopera cauzele furiei si incearca sa-i intelegi sentimentele si frustrarile.