Daca te intrebi ce sunt acelea ” materiale”, ei bine, sunt instrumentele de lucru speciale ale educatoarei. Si anume, jucariile si jocurile din cadrul gradinitei in care cel mic isi petrece cel mai mult timp din saptamana.
Prin joc, cei mici invata sa se dezvolte cognitiv, emotional si fizic unde deprind informatii despre cum sa-si gestioneze singuri anumite probleme.
Este foarte important sa le oferim jucarii adecvate ritmului lor. Jucariile au un rol principal in stimularea micutului, iata cateva beneficii, etape ale jocului si jucarii care ii pot ajuta in dezvoltare.
Beneficiile jucariilor
Pentru a imbunatati adaptabilitatea la mediul inconjurator, copilul tau are nevoie de jucarii si activitati care sa-l pregateasca pentru mediul inconjurator.
Aceasta abilitate se dezvolta prin trei pasi:
- Controlul impulsurilor (capacitatea de a se controla);
- Perceptia sociala (capacitatea de a citi expresiile faciale);
- Capacitatea de a mentine o conversatie;
- Jocul are rol elementar in devoltarea copilui
Jocul reprezinta in perioada copilariei cea mai buna baza in dezvoltarea emotionala, cognitiva, lingvistica si fizica. Copiii invata cum sa gandeasca in diferite moduri, sa se descurce autonom in diferite situatii. Jucandu-se, micutii isi consolideaza creativitatea si imaginatia.
Etapele jocului
Sunt foarte importante etapele activitatilor pentu o mai buna adaptare la situatia de nou.
- Joc senzorial – include activitatile din mediu prin simturi, au nevoie sa atinga, sa miroase, sa guste, sa pipaie. Orice joc senzorial il ajuta sa se descopere simturile primare.
- Joc cu reguli – copilul invata sa-si puna limite si sa tina cont si de celelalte persoane.
- Joc social – il ajuta sa se adapteze si sa imparta aceleasi valori cu alti copii.
Tipuri de joc
- Joc de explorat – in aceasta etapa copilul se adapteaza si exploreaza obiectele si jucariile din jurul lui in loc sa se joace. In aceasta perioada copilul deprinde forme, culori, marimi si texturi.
- Joc cauza-efect – in acest segment micutul constientizeaza ca o anumita actiune cu jucariile poate produce rezultatul mult dorit, spre exemplu: apasa pe butoane ca sa scoata sunete sau sa verbalizeze un mesaj. Incurajeaza copilul atunci cand procedeaza corect, astfel va prinde incredere sa continuie jocul.
- Joc functional – in acest stadiu copilul deprinde cum sa foloseasca corect jucariile in scopul pentru care au fost concepute (impinge masinuta, arunca mingea, imbraca papusa);
- Joc de construit – este momentul in care copii construiesc si isi dau frau liber imaginatiei;
- Joc fizic – copilul in aceasta etapa isi dezvolta abilitatile motorii grosiere deoarce interactioneaza cu alte persoane si obiecte.
Jucariile care ii dezvolta afectivitatea (papusi, ursuleti de plus, figurine)
Aceste jucarii permit copilului sa-si exprime tandretea si iubirea. In mod progresiv copilul se intelege mai bine pe sine, el isi manifesta aceste trairi jucandu-se cu ele. Jucariile afective sunt cele mai de durata pentru ca se creaza o legatura emotionala intre copil si jucarii.
Jucarii care ii dezvolta motrocitatea
Acest tip de jucarii il ajuta sa se decopere intr-o maniera armonioasa. Unele il ajuta sa dezvolte motrocitatea fina, adica sa-si foloseasca manutele cu usurinta. Sunt cele care invata copilul cum sa manipuleze, sa se orientezez si sa tina corect in mana jucaria. Motrocitatea grosiera il ajuta pe copil sa-si sincronizeze tot corpul. Prin aceste tipare micutul isi dezolta echlibru si gesturile. Cateva exemple de jucarii pentru motrocitate: tricicleta, cercuri, balon, jucariile de exterior – tobogan si balansoar. In anumite gradinite jucariile de exterior sunt nelipsite tocmai pentru o mai buna dezvoltare a micutilor.
Jocurile sunt forte importante in dezvolatarea copilului. Deoarce au nevoie de o buna dezvoltare atat din punct de vedere fizic cat si emotional. Asadar, continua si tu acasa cu cel mic rutina de la gradinita, invatati impreuna sa va distrait in diferite mijloace de cunoastere.
“Un copil îl poate învăța pe adult 3 lucruri: să fie fericit fără niciun motiv; să fie întotdeauna ocupat cu ceva; să știe cum să ceară din tot sufletul lui ceea ce dorește. “– Paulo Coelho