Cititul reprezinta una dintre cele mai benefice activitati pentru dezvoltarea prescolarilor. Toate abilitatile dobandite se vor reflecta mai tarziu, in activitatea scolara si, ulterior, in cariera profesionala. Pentru a privi cititul ca pe o activitate placuta atunci cand vor deveni adolescenti sau chiar adulti, micutii trebuie obisnuiti inca din primii ani de viata cu lectura.
Bineinteles ca, pana cand copilul ta va invata sa citeasca, parintii pot petrece timp cu acestia citindu-le povesti captivante. In felul acesta, vei reusi sa ii oferi un exemplu. Daca observa ca parintii lui adora sa citeasca, cu siguranta va urma acest obicei atunci cand va dobandi abilitatile necesare.
Cititul stimuleaza dezvoltarea creativitatii
Imaginatia va fi dezvoltata mult mai rapid si mai bine atat timp cat cel mic descopera povestile inca din primii ani de viata. Pentru micuti, basmele sunt extrem de captivante, iar explicatia consta in faptul ca acestia manifesta o curiozitate deosebita pentru tot ceea ce ii inconjoara. Cu cat povestile sunt mai atragatoare, cu atat prichindeii vor fi mult mai curiosi si, implicit, mai creativi. Fii pregatit ca, in timp ce citesti, sa primesti o multime de intrebari din partea celui mic. Dac iti doresti ca entuziasmul lui sa nu dispara, raspunde cu blandete oricarei intrebari.
Pe langa clasicele carti cu povesti scrise pentru cei mici, poti opta si pentru carti care contin si desene de colorat. Astfel, iti vei sprijini copilul in a deveni si mai creativ. Micutul nu doar ca va descoperi noi povesti, ci isi va putea dezvolta si simtul artistic.
Cititul consolideaza relatia parinte-copil
Odata ce petreci mai mult timp alaturi de el, cel mic se va simti mult mai apropiat de tine. Drept urmare, povestile si jocurile nu joaca un rol important doar in dezvoltarea emotionala si cognitiva, ci si in consolidarea relatiei parinte-copil. Daca alegi sa-ti petreci timpul cu el citindu-i, micutul tau va observa ca esti atent la curiozitatile pe care le are si ca ii acorzi mai multa atentie.
Lectura contribuie la imbogatirea vocabularului
Dezvoltarea si descoperirea lucrurilor noi sunt fenomene care apar continuu, inca de la nastere, iar aici poate fi inclusa si imbogatirea vocabularului. Odata cu atingerea varstei de 3 ani, copilul ar trebui sa cunoasca cel putin 50 de cuvinte uzuale. Ce poti face tu ca parinte pentru stimularea acestui proces? Citeste-i, canta, vorbeste cu el. Chiar daca la inceput cel mic nu intelege in totalitate ceea ce ii transmiti, e important sa isi formeze auzul pentru ca mai tarziu sa poata asimila cuvinte noi.
Pentru a putea fi inteles de cei din jur si pentru a a-si exprima gandurile si trairile, vocabularul este extrem de important. Mai mult decat atat, va putea face fata cu brio situatiilor dificile cu care se poate confrunta de-a lungul vietii sale.
Asadar, dezvoltarea armonioasa a micutilor poate fi sustinuta cu usurinta de catre parinti. Iar cand beneficiile cititului la copii sunt numeroase, aceasta activitate nu trebuie deloc neglijata.