Sahul este recunoscut din cele mai vechi timpuri pentru caracterul unic si complexitatea sa. Regulile sunt simple, insa schemele de joc care se pot realiza releva adevarata sa complexitate. La varste timpurii, creierul unui copil absoarbe informatiile ca un burete, iar acesta este momentul ideal la care sa incepi sa practici activitatea respectiva cu cel mic. Acest joc are potentialul de a a-l ajuta pe copil sa isi dezvolte creativitatea prin faptul ca il stimuleaza sa genereze solutii la o problema.
Abilitatile dezvoltate in urma jocului de sah
S-a constatat ca jocul de sah contribuie semnificativ la dezvoltarea abilitatilor cognitive ale unui copil. El imbunatateste memoria, orientarea spatiala, creativitatea, planificarea si strategia. Atunci cand un copil joaca sah are nevoie sa memoreze mutarile efectuate de catre adversarul sau pana in ultimul moment. Acesta isi da seama ca are nevoie sa inventeze diverse scheme de joc, astfel incat sa isi puna in dificultate oponentul si sa ii ia piesele. Pentru a fi capabil sa castige jocul, copilul are nevoie sa isi concentreze toata atentia asupra detaliilor si sa isi planifice miscarile in functie de maniera in care sunt aranjate piesele adversarului. Astfel, cel mic isi antreneaza abiliatea de a genera solutii practice la rezolvarea unei probleme.
Sah pentru copii
Daca cel mic nu a mai jucat sah pana in prezent si iti doresti sa il initiezi in tainele jocului, poti sa ii cumperi o tabla de sah pentru copii. O placa standard s-ar putea sa nu ii atraga atentia, deoarece cromatica simpla si neutra nu se adapteaza la nevoile sale. Din acest motiv, o tabla de sah pentru copii este mult mai potrivita. In cadrul ei, se renunta la modelul clasic de alb-negru in favoarea tonurilor complexe de culoare. Figurinele au desenate pe suprafata lor diverse modele, iar spatiul de joc este mult mai colorat. Astfel, o tabla de sah pentru copii se adapteaza mult mai bine la nevoile lor decat una standard.
Sah mat- reguli de joc
Regulile de sah sunt simple. Totul incepe cu pionii si se termina cu regele. In incipitul jocului, pionii se pot muta fie o casuta, fie doua, iar pe parcurs acestia pot inainta cu doar o patratica. Daca doresti, poti incepe jocul si cu calul, deoarece el poate sari si peste piese. Modul de miscare al figurinei respective este simplu. El poate fi mutat in forma de L, 4 patratele. Aria de miscare a nebunilor este doar pe diagonala tablitei de joc, pe cand turele se pot muta doar in linii drepte. In final, regina este cea mai puternica piesa, deoarece ea se poate misca atat in diagonala, cat si in linii drepte. Daca ea este folosita in mod corect, sansele de a spune ,,Sah mat’’ cresc considerabil. Si regele se poate misca in orice directie. Conditia aici este ca el poate inainta doar cu cate o patratica. Pentru a castiga, trebuie sa iti folosesti piesele, astfel incat sa poti lua regele. Odata ce ai facut asta, jocul se incheie si tu spui ,,Sah mat!”.
Asadar, motivul pentru care copiii care joaca sah sunt mult mai creativi este acela ca aceasta activitate le antreneaza abilitatea de a genera solutii la o problema. Simplitatea regulilor stimuleaza complexitatea in gandirea individuala datorita necesitatii de a elabora scheme ingenioase pentru a castiga.