Numerosi parinti din ziua de astazi se plang ca celor mici nu le place sa citeasca si ca prefera sa-si petreaca timpul pe ecrane. Iar ca adulti, stim cat este de important sa citeasca si mai ales sa faca asta de placere, nu din obligatie.
Studiile arata ca lectura dezvolta gandirea, memoria, atentia, concentrarea, imaginatia, creativitatea si chiar si empatia si compasiunea. Mai mult decat atat, cartile ii ajuta pe copii sa aiba un somn mai linistit, reduc nivelul de stres si alunga depresia.
Daca iti doresti ca si copilului tau sa-i placa sa citeasca, iata cateva lucruri de care sa tii cont:
Cu cat mai devreme iti imprietenesti copilul cu cartile, cu atat mai mult ii vor placea
Ideal ar fi copiii sa relationeze cu cartile inaintea varstei de un an, cu atat mai mult ca, in prezent, pe piata se gasesc foarte multe carti pentru copii. Deoarece bebelusii duc totul in gurita, cele mai potrivite pentru ei sunt cartile cartonate, cartile din plastic pentru baie, precum si cartile textile cu diferite activitati. Ce este important la aceasta varsta e sa integrezi cartile in viata cotidiana.
Citeste-i din carticele
Pentru inceput, citeste-i din carticelele lui. Citeste-i cuvintele, frazele, poezioarele povesteste-i ce se intampla in desene, in carte, imita animalele reprezentate etc. Veti petrece, astfel, momente placute de conectare care ii vor placea mult copilasului si pentru care va iubi si cartile.
Nu il forta sa invete sa citeasca
Fiecare copilas are propriul sau ritm de dezvoltare. Unii copii invata sa citeasca mai devreme, in anii de gradinita, in timp ce altii mai tarziu, la scoala. Din acest motiv, nu este cazul sa iti fortezi micutul sa invete sa citeasca. Este posibil ca un copil sa stie foarte bine literele, insa sa nu stie inca sa citeasca. Este important ca parintele sa fie relaxat si sa aiba toata increderea ca cel mic va invata sa citeasca atunci cand se simte pregatit. In caz contrar, daca il fortezi, exista riscul sa respinga cititul si cartile in general, si nu iti doresti sa se intample asta.
Carti cu activitati
Pe masura ce copilul creste, ii poti oferi carti mai complexe, care prezinta diferite activitati: sa lipeasca abtibilduri, sa coloreze, sa contureze, sa citeasca, sa socoteasca etc. Toate aceste activitati pe care copilul si parintele le fac impreuna ajuta la intarirea unei relatii frumoase a copilului cu cartile in general.
Cititi impreuna
Chiar si dupa ce copilul a invatat sa citeasca, este de ajutor sa cititi impreuna si chiar sa continui sa-i citesti tu in anumite momente, cum ar fi seara, inainte de culcare. Astfel, cartea va face parte dintr-un ritual de culcare frumos si placut pe care copilul il va asocia cu confortul si cu linistea caminului.
Carti pe temele care il intereseaza
Fiecare copil are anumite domenii care il intereseaza in mod special. Unii copilasi sunt interesati de masini, de dinozauri, altii de printese sau de animale. Pentru ca stii exact de ce este interesat copilul tau, alege pentru el carti care sa-l captiveze si pe care sa le cititi impreuna.
Ofera-i un exemplu
Desigur, oricat i-ai spune ca e important sa citeasca, atata timp cat nu te va vedea pe tine citind, ii va fi greu sa iubeasca si el cartile. Astfel, ai grija sa citesti constant cartile care iti plac atat pentru a acumula noi cunostinte sau a te relaxa, cat si pentru a-i da un exemplu copilului tau.
Facand aceste lucruri, te asiguri, pas cu pas, ca integrezi cartile si lectura in viata familiei, astfel incat copilului sa-i placa sa citeasca si sa studieze. Acest efort depus in primii ani il vor ajuta pe copil pentru tot restul vietii!
Sursa foto: Pixabay