Copilul meu nu este sociabil. Cum il pot ajuta?

[lwptoc]

Cu siguranta si tu iti doresti o dezvoltare armonioasa si optima pentru copilul tau, insa trebuie sa stii inainte de toate, ca intreg parcursul micutului depinde in totalitate de tine. De cate ori nu l-ai indemnat pe cel mic sa socializeze doar cu o anumita categorie de copii pe care i-ai ales in functie de proximitate, statutul parintilor sau conceptii? Probabil ca de mai multe ori deoarece este un comportament specific parintelui ce isi doreste sa protejeze copilul de influentele negative. Insa din dorinta de a tine controlul, involuntar, facem un deserviciu major dezvoltarii sociale a micutului.

Socializarea are un impact major in viata unui copil si adesea, aceasta il va forma ca viitor adult. Tot mai multi parinti observa lipsa de socializare din partea micutilor, insa totul are o rezolvare. Astfel, in articolul de azi iti vom prezenta cateva sfaturi pe care sa le pui in aplicare, astfel incat sa iti ajuti copilul sa devina mai sociabil.

Cum iti dai seama ca micutul tau nu este sociabil?

  • Tendinta de a se izola fata de membrii unui grup de persoane cu varste apropiate;
  • Nu reuseste sa isi gaseasca un grup de prieteni;
  • Nu accepta sa fie atins, nici macar de persoanele apropriate;
  • Nu raspunde niciunei forme de salut;
  • Nu abordeaza niciodata persoanele straine;
  • Nu vorbeste in prezenta altor persoane;
  • Este timid.

Cum il ajuti pe copil sa devina sociabil?

Acestea sunt unele dintre cele mai evidente caracteristici ale unui copil antisociabil. Desi la prima vedere par destul de greu de remediat, prin intermediul unei abordari corecte, rezultatul final poate fi unul cat se poate de surprinzator. Iata cateva ce trebuie sa faci:

Socializarea prin joc

Jocul este principala metoda prin care copiii sunt educati inca din primii ani de viata. Acesta ofera bucurie si ajuta la dezvoltarea unor noi deprinderi care il vor pregati pentru varsta scolara. Cu cat jocul presupune mai multa interactiune cu alti copii, cu atat cresc sansele ca el sa devina mai sociabil.

Socializarea prin intermediul gradinitei

Fara doar si poate, gradinita este cel mai bun mod prin care iti poti incuraja copilul sa socializeze. Activitatile desfasurate in colectiv il ajuta pe cel mic sa isi exprime dorintele, emotiile si preferintele, cu mai multa usurinta.

Conform studiilor, copiii care nu merg la gradinita sunt mai putin sociabili decat cei care traverseaza deja aceasta etapa. Un copil obisnuit sa petreca majoritatea timpului doar in prezenta adultilor, nu va sti cum sa se comporte in compania persoanelor de aceeasi varsta cu el si implicit, va dezvolta o forma de antisocializare.

Asadar, gradinita este mai mult decat benefica pentru o dezvoltare armonioasa.

Rabdare si intelegere

Oricat de deranjant si ingrijorator ar fi pentru tine comportamentul antisocial al copilului tau, trateaza-l intotdeauna cu rabdare si intelegere. Incurajeaza-l si implica-te impreuna cu el in diferite contexte care favorizeza socializarea cu alti copii. Tu esti  persoana in care copilul tau are cea mai mare incredere si trebuie sa-i dovedesti ca esti langa el in orice situatie.   Vorbeste-i calm, simulati tot felul de discutii si faceti schimburi de rol, aceast lucru il va ajuta sa capete incredere in sine. De asemenea, daca observi ca se simte mai confortabil in casa decat in parcul de joaca inconjurat de oameni, invita un copil de aceeasi varsta cu el, la voi acasa.

Asa cum am mentionat anterior, timiditatea este o caracteristica a unui comportament mai putin sociabil si pare sa aiba o componenta genetica. Astfel, este destul de dificil sa transformi un copil timid si retras intr-unul extrem de sociabil si expansiv, insa nu imposibil!

Indiferent de rezultatul pe care il vei obtine, trebuie sa stii ca fiecare copil este diferit! Nu-l certa daca nu este ca majoritatea doar pentru ca traim intr-o lume extroverta.

Daca ti-a placut distribuie mai departe: