De ce copiii mici tipa, musca si lovesc? Cum gestionezi comportamentul agresiv al copilului

gestionarea emotiilor

Dupa varsta de un an, cand incep sa mearga in picioare, copilasii intra intr-o noua faza a dezvoltarii lor in care scopul principal devine explorarea lumii inconjuratoare. Chiar daca suna firesc, pentru multi parinti acest lucru devine deranjant din cauza faptului ca cei mici vor sa faca lucruri care nu sunt permise sau care le pun in pericol sanatatea.

Ca parinte, nu e usor sa-ti pastrezi calmul atunci cand copilul incearca de nenumarate ori sa ajunga la priza sau vrea cu tot dinadinsul sa tina in mana un pahar de cristal destul de greu pentru manuta lui.

Insa si copilul incepe sa-si manifeste personalitatea. El isi doreste sa faca anumite lucruri si este nemultumit atunci cand nu i se permite sa le faca. Si pentru ca nu are inca limbajul format, pentru ca nu poate inca sa se exprime in cuvinte, singurul mod in care se poate exprima este prin corp, adica tipand mai tare sau mai putin tare, lovind, muscand, zgariind etc.

In general, parintii sunt ingrijorati sau scandalizati de aceste comportamente, deoarece le este teama ca asta ar insemna ca micutul lor este obraznic, rau, nesuferit si violent.

De asemenea, apare si teama ca cel mic sa nu fie izolat in colectivitate din cauza comportamentului lui agresiv.

In aceste conditii, multi parinti nu stiu cum sa gestioneze mai bine aceste comportamente ale copilului si fac tot posibilul pentru a-l determina pe micut sa nu se exprime in acest mod: ii aduc explicatii, il ameninta, il pedepsesc, ridica tonul la el etc.

Insa, in ciuda eforturilor parintilor, niciuna dintre aceste actiuni nu are efectul dorit. Copilul continua sa loveasca, sa tipe, sa muste si sa se exprime cu violenta atunci cand se enerveaza si se infurie. Acest lucru se intampla deoarece cel mic continua sa simta emotia negativa pe care nu stie cum s-o gestioneze, de care nu stie cum sa scape si pe care nu are voie sa o exprime.

Iata cateva lucruri pe care e important sa le faci pentru a-ti ajuta copilul sa depaseasca perioada manifestarilor agresive:

Ce ai de facut, de fapt, este sa-ti inveti copilul sa-si gestioneze emotiile, adica sa stie ce sa faca atunci cand se infurie ca alternativa la exprimarea sentimentelor prin corp.

1. Inarmeaza-te cu rabdare si calm

Procesul de invatare a gestionarii emotiilor este unul de durata, asa ca este foarte important sa iti pastrezi rabdarea si calmul in tot acest interval. Daca te enervezi si tu, nu vei reusi sa gasesti solutiile potrivite si problema se va prelungi.

2. Nu eticheta copilul in niciun fel

Numerosi parinti care nu reusesc sa gaseasca solutia potrivita ajung sa creada despre copiii lor de 2-3 ani ca sunt „obraznici”, „rai”, „neascultatori” sau „agresivi”. Cu alte cuvinte, le pun niste etichete care stau apoi la baza relatiei parinte-copil. Pericolul acestor etichete este ca, odata ce crezi ca al tau copil este agresiv, te vei comporta ca atare si copilul va invata de la tine ca este agresiv, ceea ce va reprezenta pentru el normalitatea, astfel incat problema se va prelungi devenind firescul lucrurilor. Si nu iti doresti sa se intample asta.

3. Ajuta-l pe copil sa-si inteleaga emotiile

In loc sa-i spui sa nu isi exprime emotiile, spune-i ca este firesc sa simta anumite emotii. Dupa ce se calmeaza, vorbeste-i despre furie, despre suparare si despre orice alta emotie ai vazut ca a simtit. De asemenea, poti face diferite activitati despre emotii: lectura unor carti, vizionarea unor filme de animatie, jocurile cu carduri speciale, jocuri de rol, teatru de papusi etc. In felul acesta, copilul va intelege mai usor ce sunt emotiile si cum pot fi ele exprimate.

4. Gasiti impreuna alternative de exprimare a emotiilor

Chiar si in situatiile in care copilul inca nu vorbeste bine, il poti ajuta sa gaseasca alte modalitati de a-si exprima emotiile in afara de tipete, urlete si lovituri. De exemplu, pentru inceput, copilul ar putea lovi intr-o perna sau ar putea exprima in putinele cuvinte pe care le foloseste faptul ca se simte furios.

5. Fii un model de gestionare a emotiilor pentru copilul tau

Oricate explicatii i-ai aduce si oricat de multe jocuri pe tema emotiilor ai organiza cu copilul tau, daca tu iti exprimi emotiile cu agresivitate, copilul va invata de la tine sa faca la fel. De aceea, e foarte important sa iti gestionezi adecvat propriile emotii.

Ai incredere ca exprimarea emotiilor prin corp este doar o perioada care va trece. Este important sa treceti cu bine prin aceasta perioada, cand se pun bazele modului in care copilul isi va gestiona emotiile pe parcursul vietii. Acum, el invata fie sa-si reprime emotiile, fie sa si le exprime intr-un mod necontrolat, fie sa si le autoregleze si sa le depaseasca intr-un mod constructiv.

Sursa foto: Pixabay.com

Daca ti-a placut distribuie mai departe: