„Nu, nu vreau!” Cum gestionezi refuzurile repetate ale copilului

refuzurile copilului

Una dintre marile provocari ale parintilor cu copii de 2-4 ani sunt refuzurile lor repetate de a face ce le solicita adultii. Si, daca parintii nu reusesc sa gestioneze eficient aceste situatii, se ajunge la tensiuni, la tipete, la certuri care se termina invariabil cu lacrimi.

Pentru ca iti doresti sa fii un parinte bun pentru copilul tau, cel mai probabil esti in cautarea unor solutii care sa te ajute sa gestionezi in mod adecvat aceste situatii tensionate, astfel incat copilul sa faca lucrurile pe care crezi ca e important sa le faca fara sa ajungeti la crize de plans.

Inainte sa-ti oferim cateva idei, e important sa stii ca, la aceasta varsta, refuzul copilului de a face ce ii spui reprezinta, de fapt, declaratia lui de independenta. Cu alte cuvinte, poti sa te bucuri ca al tau copil creste si ca devine din ce in ce mai constient de puterea lui si de independenta lui. Pe termen lung, e nevoie sa incurajezi independenta si autonomia copilului, pentru a-l sustine sa se descurce singur.

Alteori, atunci cand copilul spune „Nu”, in spate se ascunde, de fapt, o teama sau o nesiguranta. Asadar, nu te grabi cand il auzi pe copil rostind acest cuvant, ci detaseaza-te mental de situatie, pastrandu-ti calmul, si ai in vedere cateva idei care te pot ajuta.

 

Iata cateva solutii pe care ti le propunem pentru a gestiona refuzul copilului:

 

  1. Intreaba-l ce vrea

Copilul obisnuit sa tot refuze, sa tot respinga ce i se cere va avea un moment de confuzie cand il vei spune ca intelegi ca nu vrea sa faca acel lucru, insa ce vrea sa faca in cazul acesta? Si, prin aceasta intrebare, il ajuti sa iasa din gandirea negativa, de a nu face anumite lucruri, si sa aleaga gandirea pozitiva care presupune alternativa pozitiva la ceea ce nu vrea sa faca.

 

  1. Nu il grabi, da-i timp

In foarte multe situatii, conflictele ar putea fi usor evitate daca parintii nu si-ar grabi copiii sa execute imediat ce li s-a cerut. Nu uita ca cei mici au un ritm de viata mai putin alert ca adultii si ca au nevoie de mai mult timp pentru a procesa informatiile, inclusiv cerintele tale. De aceea, dupa ce ii spui copilului ce asteptari de la el, ce iti doresti sa faca, fie ii poti da un interval de timp in care sa faca acea actiune, fie stai alaturi de el ca sa-l pregatesti.

 

  1. Instituie reguli si rutine care sa te ajute

Daca, de exemplu, cel mic refuza sa se spele seara pe dinti, decat sa ai un scandal care sa-i lase un gust amar legat de acest obicei, e de preferat sa nu faci nimic pe moment si in urmatoarele zile sa-l pregatesti pentru introducerea acestui obicei in rutina lui zilnica. Pentru aceasta, ii poti citi o carticica pe aceasta tema, ii poti spune o poveste sau puteti viziona desene animate in care copiii sau animalutele se spala pe dinti. In felul acesta, ii vei crea copilului un sentiment pozitiv si va indragi acest obicei pe care il va aplica mai usor.

 

  1. Pregateste copilul din timp pentru schimbari

Asa cum si noua, adultilor, ne place sa stim din timp ce ne asteapta si suntem reticenti atunci cand lucrurile se schimba cu rapiditate, asa si copiii au nevoie sa stie cat mai din timp ce ii asteapta. De aceea, cand copilul urmeaza sa treaca prin anumite schimbari sau sa faca lucruri noi sau care nu ii plac, anunta-l din timp, oferindu-i astfel un ragaz pentru a se obisnui cu schimbarea si pentru a sti ce are de facut. Si nu iti fie frica de reactia copilului. De exemplu, daca e nevoie sa mergi cu el la medic si stii ca nu ii place sa mearga la cabinetul medical, sa nu ii spui unde mergeti nu este o solutie deloc buna, deoarece scandalul va avea loc, cel mai probabil, in fata usii medicului si nu iti doresti acest lucru. In schimb, daca ii spui din timp, chiar daca cel mic va respinge initial ideea si se va arata nemultumit, va avea timp sa se obisnuiasca si va merge, chiar daca fara prea mare tragere de inima.

 

  1. Ofera-i optiuni

Fiecare persoana simte nevoia de control. Copiii nu fac exceptie si, pe masura ce cresc si isi descopera puterea si personalitatea, simt nevoia sa detina si ei controlul. Ii poti oferi ocazia sa-si exercite controlul dandu-i cateva optiuni: doua – maxim trei optiuni, in functie de situatie si de varsta. In cazul copiilor mici, sunt suficiente doua optiuni dintre care sa aleaga fie ca este vorba de mancare, imbracaminte, locuri de petrecere a timpului liber etc.

 

 

Urmand sugestiile de mai sus, copilul se va simti mai in control si nu va mai avea nevoie sa insiste pe refuz pentru a-si afirma personalitatea. De asemenea, si tu, ca parinte, vei detine mai mult control pe masura ce aplici constient aceste solutii.

La Gradinita Princess, credem ca noi, educatorii, pe de o parte, si tu, parintele, pe de alta parte, formam un viitor adult care ne dorim sa fie cat mai independent si fericit. Si e important sa facem, zi de zi, ce depinde de noi pentru asta.

 

Vrei sa-ti inscrii copilul la cresa noastra, la gradinta sau la after school? Ne poti suna la numarul de telefon 0736.454.498 sau ne poti scrie pe adresa de email office@gradinita-princess.ro.

 

Copilul tau, Universul nostru!

 

Sursa foto: Pixabay.com

Daca ti-a placut distribuie mai departe: