Cum poti ajuta copilul sa devina reponsabil? Sfaturi utile

Unul dintre cele mai importante obiective ale parintilor este acela de a-l ajuta pe cel mic sa devina responsabil. In acest articol vei regasi cateva subiecte interesante si sfaturi care te vor ajuta sa iti indeplinesti obiectivul cu succes.

Cate categorii de parinti exista

Sa fii parinte nu este un lucru simplu, insa te poti perfectiona constant, poti invata tehnici noi si te poti documenta astfel incat sa devii cel mai bun parinte pentru copilul tau. Pentru a-l putea ajuta pe cel mic sa devina independent trebuie sa te asiguri ca tu iti indeplinesti rolul de parinte cu succes. In continuare, vom detalia categoriile de parinti pentru a-ti da seama unde te incadrezi si ce poti face pentru a imbunatati relatia dintre tine si micut.

  • Parinte autoritar – Acel parinte care cere perfectiune din partea copilului si ii impune tot timpul sa faca asa cum spun el.

Consecinte – Copilul isi va pierde stima de sine si va deveni mai agresiv.

  • Parinte indiferent – Acel parinte care ii permite copilului sa faca ce vrea, fara a-i impune reguli si fara sa-i acorde prea multa atentie.

Consecinte – Copilul se va adapta cu greu in societate, iar mai tarziu ii va fi foarte greu sa respecte reguli. 

  • Parinte protector – Acel parinte care ofera copilului toata afectiunea de care are nevoie, dar care, in acelasi timp, il fereste in mod obsesiv chiar si de cele mai minore riscuri.

Consecinte – Cu timpul, copilul devine dependent de parinte si dezvolta o stare de anxietate.

  • Parinte democrat – Acel parinte care tine cont de toate dorintele copilului, comunica eficient si ii ofera toata atentia necesara pe plan afectiv.
  • Concesinte – Copilul va avea incredere in sine, va fi sociabil, responsabil si echilibrat.

Astfel, primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand ai in plan sa il ajuti pe cel mic sa devina responsabil este sa te asiguri ca nu faci parte din categoriile de parinti autoritari, indiferenti sau extrem de protectori. Doar un parinte democrat care stie sa pastreze echilibrul il va putea sprijini pe copil sa-si atinga obiectivele si ii va putea oferi un start bun in viata.

Sfaturi pe care sa le pui in practica atunci cand isi doresti sa ai un copil responsabil

  1. Ofera-i dreptul la opinie

Permite-i celui mic sa ia singur decizii (in limita posibilitatilor). Cu cat incepe mai devreme sa aiba propriile opinii si decizii, cu atat va deveni mai responsabil. De exemplu, ii poti atribui mai multe sarcini astfel incat sa il lasi pe el sa decida care i se potrivesc. Prin simplul fapt ca ii permiti sa aleaga singur, va deprinde mai multa incredere in sine si se va simti mai puternic.

  1. Invata-l si indruma-l constant

Invata-l tot timpul pe copil sa evalueze singur situatiile si sa ia o decizie doar dupa ce s-a gandit foarte bine. Pentru a-l stimula, adreseaza-i intrebari care sa ii ofere ocazia sa se gandeasca „ Ce ti-ai dori sa faci?”, „Cum procedezi in cazul in care nu reusesti ce ti-ai propus?” etc.

  1. Explica-i ca trebuie sa fie asumat

Este foarte important ca cel mic sa inteleaga atunci cand a gresit, sa isi asume, sa fie constient de consecintele actiunilor sale si sa invete din ele.

Un alt sfat pe care il poti pune in practica alaturi de micut si care il va ajuta sa devina responsabil este sa il provoci sa economiseasca bani pentru jucariile pe care si le doreste.

Incurajeaza-l sa discute cu tine toate problemele pe care le intampina, ofera-i cateva idei si gasiti solutii impreuna. Cel mai important este sa ii explici ca nu trebuie sa invinovateasca pe altcineva atunci cand gresala ii apartine.

Asadar, un parinte care vrea sa il incurajeze pe cel mic sa devina responsabil trebuie mai intai de toate sa il ajute sa se dezvolte armonios. Sa il iubeasca, dar nu sa-l protejeze obesiv, sa tina cont de dorintele copilului, dar in acelasi timp sa il invete cum poate sa si le indeplineasca singur.

Daca ti-a placut distribuie mai departe: