Bullying-ul este o problema serioasa si actuala care afecteaza copiii din intreaga lume. Cu siguranta niciun parinte nu isi doreste sa isi vada copilul afectat din cauza intimidarii si abuzului verbal sau fizic.
Din fericire, exista cateva masuri pe care le poti lua in calitate de parinte, astfel incat sa-l ajuti pe cel mic sa faca fata bullying-ului si sa dezvolte abilitati de rezitenta impotriva lui. In acest articol vei regasi sfaturi practice, dar si anumite strategii care te vor ajuta sa ii oferi copilului suportul de care are nevoie.
Ce este bullying-ul?
In mod normal, bullying-ul poate fi identificat prin 3 caracteristici: intentie, repetitive si putere. Intentia unui abozator este intotdeauna aceea de a provoca durere, fie prin acte de violente fizica sau cuvinte fie printr-un comportament care ranaseste, in mod repetat.
Conform studiilor, baietii au mai multe sanse de a se confrunta cu bullying-ul fizic, pe cand fetele traiesc mai des experienta unui bullying psihologic.
Adesea, copiii care se hartuiesc au un statut social perceput ca fiind unul superior sau se afla intr-o pozitie de putere (copiii mai mari, sau copiii perceputi a fi populari).
In general, copiii predispusi la bullying sunt cei din comunitati marginalizate, copii din familii vulnerabile, cei cu identitati de gen diferite, cu dizabilitati etc.
Cum ajuti copilul sa faca fata bullying-ului?
- Comunicare deschisa
Unul dintre cei mai importanti pasi pentru a ajuta un copil sa faca fata bullying-ului este sa stabilesti o comunicare deschisa si empatica cu el. Asigura-te cca cel mic stie ca se poate baza intotdeauna pe tine atunci cand simte nevoia sa abordeze aceasta problema. Asculta-l intotdeauna cu atentie, nu-l judeca si nu incerca niciodata sa subestimezi sau sa ignore experientele lui.
2. Invata-l despre bullying
Educatia este cheia in prevenirea bullying-ului. Explica-i copilului ce inseamna bullying-ul si cum il poate recunoaste. Foloseste exemple complete si explica-I ca bullying-ul nu este niciodata acceptabil. Acest lucru il va ajuta sa inteleaga mai bine atunci cand devine o victima sau un martor al bullying-ului.
3. Incurajeaza raportarea bullyingului
Asigura-te ca cel mic stie ca trebuie sa raporteze orice incident de bullying unui adult de incredere. Explica-i ca daca impartaseste o astfel de experienta nu inseamna ca este un om slab, ci ca a facut un pas important pentru a se proteja atat pe el, cat si pe cei din jur.
Incurajeaza-l sa vorbeasca despre orice il deranjeaza sau il face sa se simta nesigur.
5. Sustine-l emotional
Bullying-ul poate afecta profund stima de sine si starea emotionala a unui copil. Fii acolo pentru el si ofera-i tot suportul necesar. Arata-I ca il iubesti neconditionat si ca esti alaturi de el in orice situatie.
9. Cauta ajutor profesional daca este nevoie
Daca observe ca cel mic sufera din cauza bullying-ului si nu se descurca singur sa gestioneze aceasta situatie, nu ezita sa cauti un ajutor profesional. Un psiholog ii poate oferi copilului suport si strategii suplimentare pentru a face fata bullying-ului.
Asadar, abordarea bullying-ului necesita comunicare deschisa, educare si sustinere emotionala. Cu ajutorul acestor strategii, dar si cu implicarea parintilor si a educatorilor, putem contribui la crearea unui mediu mai sigur si mai empatic pentru copiii nostri.