Cu trecerea timpului, micutul prichindel devine din in ce mai greu de convins sa faca un anumit lucru. Mai ales, cand trebuie sa parasiti parcul. Zilnic, isi fac aparitia in parc parinti care striga la copiii lor sau incearca sa isi impuna autoritatea in moduri gresite. Intr-adevar, este important ca atunci cand este necesar, parintele sa adopte o pozitie ferma. Cu toate acestea, abordarea sa este definitorie pentru comportamentul pe care il va avea cel mic. Nu este usor sa ii spui copilului ca urmeaza sa plecati din parc, deoarece stii ca vei avea parte de o runda de contraziceri si plansete. Din acest motiv, iata cateva metode care sunt menite sa te ajute sa gestionezi mai usor refuzul de a pleca din parc al unui copil cu personalitate!
- Anunta plecarea cu 5-10 minute mai devreme
Copilului ii va fi mai usor sa accepte faptul ca urmeaza sa plecati daca il anunti cu 5-10 minute mai devreme. Atata timp cat acesta se afla in fata unei situatii previzibile ii este mult mai usor sa se impace cu acest fapt. Exista posibilitatea ca el sa incerce sa prelungeasca timpul de petrecut afara, insa nu va mai reactiona exagerat.
- Nu folosi intrebari
Exista unii parinti care se gandesc ca formularea cerintei lor printr-o intrebare il va convinge pe cel mic sa faca ceea ce i se spune. Aceasta este o abordare gresita. Prichindelul nu isi doreste sa paraseasca parcul. Prin urmare, daca il intrebi ,, Esti pregatit sa plecam?”, ii vei induce ideea ca are de ales in acel context. Din acest motiv, este mult mai usor sa folosesti o formula imperativa prin care sa ii spui ca este timpul sa mergeti acasa.
- Renunta la speranta ca prichindelul va accepta decizia cu zambetul pe buze
Probabil ca una din sperantele tale este ca va veni acea zi in care ii vei spune copilului sa plecati, iar el va raspunde cu zambetul pe buze,, sigur, mami!’’. Din pacate, sunt sanse minime sa se intample acest lucru. Copiii sunt fiinte cu o putere de caracter foarte mare. De obicei, ei incearca sa obtina fix ceea ce isi doresc la final si nu sunt dipusi sa faca compromisuri. Din acest motiv, incearca sa te obisnuiesti cu aceasta situatie si sa o gestionezi cu calm. Copilul este oglinda parintelui. Daca tu vei raspunde cu o reactie negativa la comportamentul sau, atunci ai toate sansele sa izbucneasca un conflict de proportii.
- Nu folosi amenintari de genul ,, Te las aici si plec!”
Majoritatea parintilor simt nevoia sa foloseasca o amenintare pentru a-l convinge pe cel mic sa ii urmeze. Cu toate acestea, copilul se va prinde la un moment dat ca nu este serioasa replica ta si nu vei mai avea cu ce sa negociezi. In plus, astfel de amenintari induc ideea ca tu il vei iubi pe cel mic doar in anumite conditii. Acesta va intelege doar ca pentru a fi iubit trebuie sa faca cum spun ceilalti. Nu este indicat sa recurgi la amenintari pentru ca poti afecta semnificativ dezvoltarea celui mic si oricum isi va pierde efectul la final. Intr-adevar, nimeni nu are cum sa fie parintele perfect. Este usor sa iti pierzi calmul si sa recurgi la metodele care par sa functioneze rapid si eficient pe moment, insa daca reusesti sa actionezi corect in majoritatea situatiilor, atunci totul va fi bine.
Asadar, gestionarea refuzului de a pleca din parc al unui copil nu este o misiune usoara, insa exista variante pe care le poti incerca, astfel incat sa il determini pe cel mic sa accepte mai usor decizia ta.