Copiii la varste timpurii au tendinta sa foloseasca numeroase forme de expresie pentru a individualiza realitatea lor interioara. Un desen aparent obsinuit poate reprezenta o resursa valoroasa pentru tine ca parinte, astfel incat sa descoperi care sunt calitatile definitorii pentru inteligenta emotionala a princhidelului sau ce abilitati cognitive se vor releva in personalitatea sa de adult. In acest context, dimensiunea formelor ilustrate, pozitia pe pagina sau culorile folosite sunt indicatori semnificativi pe care este necesar sa ii evaluezi. Cu ajutorul metodelor de interpretare a desenelor unui copil, poti descoperi ce imbunatatiri poti sa faci in abordarea ta. Prin urmare, iata cateva metode de analiza pe care sa le aplici in procesul tau de analiza a unui desen facut de copilul tau.
Interpretare desene copii- reguli generale
Exista cateva reguli generale de interpretare a desenelor realizate de copii, astfel incat sa poti stabili semnificatia din spatele lor. Primul aspect pe care este necesar sa il evaluezi in acest proces este preferinta de culoare. Maniera in care cel mic alege sa evidentieze formele ilustrate pe hartie, pot sa indice care este trasatura care se profileaza cel mai puternic in caracterul sau la aceasta varsta. De exemplu, tonurile inchise de culoare indica un caracter dominant, puternic si solicitant. In schimb, o cromatica pregnanta de verde poate sa simbolizeze un nivel accentuat de creativitate in ansamblul cognitiv al prichindelului. In procesul de interpretare a desenului creat de copil este important sa evaluezi si pozitia dominanta pe pagina. Ea te poate ajuta sa stabilesti care sunt aspectele pregnante in inteligenta emotionala a celui mic. Tendinta de a orienta formele in partea stanga indica reflexul de a privi catre evenimente din trecut. In schimb, amplasarea formelor in dreapta semnifica dorinta celui mic de a comunica cat mai mult. Contrar asteptarilor, pana si dimensiunea este un factor cu semnificatii puternice in privinta personalitatii copilului. Figurile de mici dimensiuni pot sa indice un caracter timid si retras, dar cu o imaginatie si o inteligenta emotionala mult mai dezvoltate, iar cele mari pot sa simbolizeze o personalitate impunatoare.
Interpretare desen copii familie- perceptia celui mic
Modul in care se profileaza membri familiei in desenul copilului tau, poate fi un indicator valoros in maniera in care acesta percepe universul familial. Atunci cand analizezi acest material, primul lucru pe care trebuie sa il observi este ordinea. De obicei, prima persoana ilustrata in desen reprezinta si membrul fata de care cel mic se simte cel mai aproiat. In schimb, daca copilul a uitat sa deseneze o persoana din acest cadru, atunci exista posibilitatea ca interactiunea dintre el si membrul respectiv sa nu fie cea mai favorabila. In procesul de interpretare al desenului cu familia realizat de copil marimea figurilor ilustrate poate sa faca o diferenta. In general, persoanele cele mai inalte din desen indica faptul ca acestea sunt percepute de catre cel mic drept figuri autoritare in universul sau interior. In acelasi timp, culoarea poate sa simbolizeze legatura emotionala dintre cel mic si familia sa. Ilustrarea membrilor cu ajutorul culorilor calde va reflecta afectiunea si caldura pe care acesta o resimte la adresa acelor membri.
Asadar, materialul creat de cel mic reprezinta o forta de expresie semnificativa. Aceasta poate fi o resursa valoaroasa pentru tine ca parinte, atsfel incat sa stabilesti care sunt imbunatatirile pe care le poti aplica in abordarea ta.