Educatoarea – Persoana care joaca cel mai important rol in acomodarea copilului la gradinita

Orice copil care paraseste orizontul restrans al familiei are nevoie de cineva care sa il ghideze pe drumul sau catre dezvoltare si educare. Este cunoscut deja faptul ca la varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani, cel mic intampina o multime de provocari, in ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihologica.

In majoritatea cazurilor, integrarea la gradinita vine la pachet cu numeroase incertitudini in randul parintilor, cu privire la  evolutia dezvoltarii celui mic. Un pedagog cu adevarat pregatit va reusi sa indeparteze orice temere a parintilor si sa contribuie la obtinerea unor performante vizibile din punct de vedere al integrarii si al adoptarii comportamentului potrivit. Acest prim pas realizat cu scopul de a se adapta la viata sociala, va reprezenta un succes considerabil in momentul in care se creeaza relatia educatoare-copil.

Adevaratii eroi exista si in realitate, nu doar in basme!

Cu siguranta i-ai citit o multime de povesti micutului tau in care eroii erau principalele personaje. Dar asta nu inseamna ca eroii nu pot fi intalniti si in realitate! In cadrul gradinitei noastre, fiecare copil beneficiaza de sprijinului unui adevarat erou cu experienta – educatoarea.

La fel ca in basme, aceasta poate adopta o atitudine duala, cu scopul de a colecta informatii menite sa atraga copilul in proiecte pe care ea le considera relevante pentru procesul de dezvoltare.

Calitatile prin care se diferentiaza educatorii nostri

Educatorii de la gradinita Princess nu pot fi descrisi ca fiind simpli observatori obiectivi, ci ca participanti activi care se straduiesc intotdeauna sa inteleaga experientele celor mici, dar si succesele si esecurile acestora. Astfel, printre principalele calitati prin care se diferentiaza educatorii nostri se numara:

  • Empatia;
  • Rabdarea;
  • Experienta;
  • Atitudinea;
  • Capacitatea de a construi relatii bazate pe incredere cu cei mici.

Cu alte cuvinte, educatoarea poate juca rolul unei mame calificate, pregatita in orice moment sa-i ofere siguranta de care cel mic se bucura si acasa, in sanul familiei.

Activitatile desfasurate la gradinita in aer liber, ofera copiilor impresia unei familii numeroase unde jucariile se impart cu dragoste, amuzamentul devine obisnuinta, iar “mama” este acolo oricand sa-i  ajute si sa-i sprijine.

Tehnici si strategii adoptate de educatoarele noastre

  1. Disciplina – In cadrul gradinitei noastre, pedepsele sunt inexistente. Ne focusam toata atentia asupra construirii unor caractere disciplinate, demne de copii exemplari. In felul acesta, cei mici reusesc sa constientizeze ca doar efortul si concentrarea vor contribui la indeplinirea sarcinilor lor.
  2. Intreg procesul de educatie este concentrat asupra copilului – In comparatie cu metoda traditionala, unde cadrele didactice se afla in centru, iar copiii isi indreapta atentia catre acestea, la gradinita Princess, lucrurile stau total diferit. Educatoarea isi focuseaza toata atentia catre cel mic.
  3. Cei mici sunt tratati cu respect si ingrijiti cu iubire – Printre cei mai importanti factori care dicteaza ritmul de evolutie al educatiei, se numara respectul si iubirea. Daca cel mic se simte ingrijit si iubit, atunci el va deprinde un sentiment de siguranta care il ajuta sa se concentreze asupra activitatilor educative.

Asadar, asemenea unei mame,  educatoarea trebuie sa reprezinte un cumul de cunostinte, emotii si experiente. Doar in felul acesta va reusi sa-si indeplineasca rolul cu succes.

Daca ti-a placut distribuie mai departe: