Expunerea la soare – Reguli pentru protejarea copiilor

Sunt multi parinti care considera ca soarele este sanatos si le permit copiilor sa se bucure din plin de razele solare. Aceasta atitudine este de evitat! Sunt o multime de reguli pe care trebuie sa le respectam cu strictete atunci cand urmeaza sa ii expunem pe cei mici la soare.

La ce varsta putem expune copiii la soare?

Medicii spun ca expunerea la soare a copiilor mai mici de un an este strict interzisa! Chiar si atunci cand cel mic este scos la plimbare, parintii trebuie sa ia masuri de protectie si sa il imbrace corespunzator (palarie, tricou cu manecuta, pantalonasi lungi).

Dupa varsta de 1 an si pana la 10-11 ani, copiii trebuie protejati cu ajutorul cremelor fotoprotectoare.

Radiatiile ultraviolete – Periculoase sau nu?

Studiile arata ca expunerea indelungata la radiatiile ultraviolete conduc, in timp, la aparitia cancerului de piele. Majoritatea parintilor sunt de parere ca daca cel mic nu are pielea arsa de soare, atunci soarele nu l-a afectat in niciun fel. Ei bine, razele ultraviolete actioneaza fara sa produca arsuri solare sau inrosirea pielii. De asemenea, consecintele grave apar dupa aproximativ 20 de ani. Foarte interesant este faptul ca radiatiile ultraviolete pot patrunde atat prin geam, cat si prin nori.

Reguli pentru protejarea copiilor

In primul rand, este interzis ca cel mic sa se expuna la soare in intervalul orar 11 – 16, atunci cand concentratia de raze ultraviolete este maxima. Se recomanda ca cei mici sa nu iasa deloc afara in acest timp.

Sunt recomandate plimbarile doar in intervalul orar 08:00-10:00 si dupa ora 18

Razele soarelui sunt mult mai blande in aceste perioade. Cu toate acestea, trebuie sa le aplicam copiilor o crema cu factor mare de protectie, inainte cu 30 minute de expunerea la soare.

Hidratarea este obligatorie

Hidratarea previne insolatia. Cat timp sunt expusi la soare, cei mici pot bea apa plata sau sucuri de fructe diluate. Totodata, pe timpul verii se recomanda consumul fructelor bogate in vitamina C.

Ce factor de protectie este recomandat copiilor?

In cazul copiilor mai mari, factorul de protectie trebuie sa fie de minimum 30. In schimb, pentru copiii mai mici sau pentru cei cu o piele mai sensibila, se recomanda o crema cu factor de protectie 50.

Trebuie sa acordati atentie modului in care aplicati produsul. Acesta trebuie reaplicat din 2 in 2 ore.

Cum procedam in cazul copiilor cu arsuri solare?

Multe mamici sunt tentate sa apeleze la metodele traditionale. Ei bine, remediile populare au doar un efect de auto-sugestie si nimic mai mult. In cazul in care cel mic are arsuri solare, medicii recomanda utilizarea unor produse dedicate, disponibile in farmacii. Evident, in cazul arsurilor grave, insotite de alte simptome precum varsaturi, febra, dureri de cap, se recomanda controlul medical.

ATENTIE! Pana la vindecarea completa a arsurilor, o re-expunere la soare este absolut interzisa.

Daca se vor respecta regulile privind protejarea copiilor impotriva razelor ultraviolete, atunci va puteti bucura de o vacanta linistita in familie!

Daca ti-a placut distribuie mai departe: