Greseala majora pe care multi parinti o fac in timpul adaptarii copilului la gradinita

acomodare la gradinita

In perioada urmatoare, multi copilasi vor incepe gradinita sau cresa, ceea ce inseamna ca multi parinti se pregatesc deja de procesul de acomodare al micutului lor.

Din experienta noastra, am observat ca anumite comportamente ale parintilor nu numai ca nu sunt de natura sa ajute adaptarea copilului in colectivitate, ci chiar dauneaza acestui proces, punand o presiune emotionala si mai mare asupra copilului.

In acest articol, discutam despre una dintre greselile frecvente pe care le fac parintii in timpul primelor saptamani de gradinita sau cresa.

Este important sa subliniem din start ca actiunile parintilor nu sunt in niciun caz din rea-vointa, ci urmaresc sa-i protejeze pe copilasi de o emotie negativa, care este anxietatea de separare. Este greu pentru un parinte sa-si vada copilasul plangand si sa se desparta de el exact in acele momente, lasandu-l la gradinita. Mai mult, sunt multe mamici carora le este teama ca micutul lor sa nu se simta parasit atunci cand ele pleaca si il lasa plangand in compania educatoarelor.

Ce am observat ca se intampla de multe ori este ca, din dorinta de a-si feri copiii de suferinta, multi parinti prefera sa plece de la gradinita fie pe furis, in timp ce copilul este linistit, fie mintindu-l ca ies sa dea un telefon sau sa rezolve ceva si apoi revin, insa, in realitate, revin abia la finalul programului (scurt sau lung), sa-l ia acasa.

Chiar daca cel mic nu plange atunci cand parintele pleaca pe furis sau fara sa-si ia ramas bun, la un moment dat observa lipsa parintelui si atunci ii apare o stare de anxietate. De fapt, copilul oricum traieste acea emotie negativa, insa mai tarziu, cand observa lipsa parintelui.

Acest comportament al parintilor ii face pe copii sa-si piarda increderea in ei, deoarece micutii isi dau seama ca au fost pacaliti. Si acesti parinti s-ar putea sa se confrunte in urmatoarele zile cu un refuz si mai puternic al copilului de a ramane la gradinita, teama lui fiind si mai mare ca parintele va disparea brusc fara sa-i spuna ca pleaca sau cand revine.

Tocmai de aceea, este atat de important ca, atunci cand aduci copilul la gradinita sau la cresa, oricat de mic ar fi, sa-ti iei ramas bun de la el si sa-i spui cand vei veni sa-l iei: dupa activitati, dupa masa de pranz sau dupa somn, in functie de programul ales. Esential este sa ai aceasta scurta convorbire cu copilul tau, astfel incat el sa inteleaga clar ca pleci si ca vei reveni la un moment dat clar definit in programul lui.

Intr-adevar, e posibil copilul sa planga atunci cand ii spui ca pleci, insa, pana la urma, se va acomoda cu situatia si, cand se va implica in activitati, cel mai probabil se va calma rapid, in doar cateva minute. In schimb, in lipsa unui moment de ramas bun, copilul e posibil sa fie trist si anxios mai mult timp.

Asadar, stiind acum exact ce se intampla atunci cand parintele pleaca de la gradinita fara sa-si asume despartirea de copil, vei avea grija sa iti iei ramas bun, cu increderea ca si tu si copilul aveti toate resursele de care aveti nevoie pentru a gestiona in mod reusit procesul de acomodare la gradinita sau la cresa. Si este cu atat mai usor cu cat aveti sustinerea noastra, a personalului din Cresa si Gradinita Princess!

 

Sursa foto: Pexels

Daca ti-a placut distribuie mai departe: