5 greșeli ale părinților care întârzie acomodarea copiilor la grădiniță

Cu toții, – copii, părinți și educatori, – ne dorim ca cei mici să aibă un proces cât mai ușor și plăcut de adaptare în colectivitate. Începerea creșei sau a grădiniței este prima desprindere importantă de mediul familial care are loc la o vârstă fragedă. De aceea, această perioadă le pune în față părinților anumite provocări.

Aceste provocări pot fi gestionate mai eficient sau mai puțin bine, în funcție de atitudinile și de acțiunile părinților.

Din experiența noastră, am observat că anumite lucruri pe care le fac părinții pentru a-și ajuta copiii să se acomodeze mai ușor la grădiniță nu numai că nu au rezultate bune, ci, dimpotrivă, pot întârzia procesul de adaptare.

 

5 acțiuni ale părinților care întârzie adaptarea copiilor la creșă sau la grădiniță:

 

1. Ascunderea adevărului

Multor părinți le este teamă de procesul de acomodare a copilului în colectivitate. Știind că, de obicei, copiii plâng, pot refuza să iasă din casă sau să rămână la grădiniță, unii părinți încearcă să evite aceste comportamente ale copiilor ascunzându-le adevărul.

De exemplu, părinții le pot prezenta copiilor o variantă idilică despre ce se întâmplă la grădiniță, ca și cum acolo ar fi o lume de poveste, nu un mediu cu reguli unde este nevoie să se acomodeze.

Un alt exemplu de minciună este atunci când părintele, pentru a evita momentul dificil al despărțirii de copil înainte de a intra în clasă, îi spune că trebuie să dea un telefon sau să lipsească pentru puțin timp dintr-un alt motiv. Copilul îi dă crezare și este liniștit așteptându-și părintele care, însă, pleacă la serviciu. Evident, la un moment dat, copilul își dă seama că a fost mințit și va avea tendința să nu aibă încredere în părinte și să refuze să-l lase să plece.

 

2. Inconsecvența

Odată început procesul de acomodare la grădiniță, discută cu educatoarea copilului în detaliu despre cum va decurge adaptarea. Varianta pe care o aplică unii părinți în care micuțul merge câteva zile la grădiniță, apoi stă una-două zile acasă, mai ales dacă are cu cine să stea, nu este o soluție bună, deoarece copilul este privat de ocazia de a se obișnui cu noul program. Copiii mici au nevoie de rutine clar stabilite pentru a se simți confortabil. Ei au nevoie să știe ce urmează, cum decurge programul lor în fiecare zi. În aceste condiții, schimbările dese îi pot mai degrabă deruta decât să-i ajute.

 

3. Indecizia părinților

Chiar dacă sunt în căutarea unei creșe sau grădinițe pentru copil și chiar dacă, rațional, părintele știe că micuțul are nevoie de socializare cu alți copii în cadrul colectivității, pe plan emoțional, e foarte posibil ca părintele să nu fie foarte hotărât că este o decizie bună.

Poate că, undeva în sinea sa, îi este teamă ca cel mic să nu se simtă abandonat, poate consideră că este prea mic pentru această schimbare sau că una dintre bunici mai poate sta cu el.

De aceea, este foarte important ca, înainte de a găsi grădinița și de a începe procesul de acomodare a copilului în colectivitate, să fii sigură că este alegerea bună pentru micuțul tău.

 

4. Neîncrederea în grădiniță

În procesul de acomodare, este important ca părinții să-i transmită copilașului încrederea lor că mediul de la grădiniță este benefic și că educatoarea care se ocupă de el este o persoană bună. Dacă părinții nu au încredere în educatoare și în grădiniță, este evident că ei nu vor reuși să-și convingă copilul să aibă încredere și procesul de acomodare va fi mult îngreunat.

Pentru a preveni această provocare, îi încurajăm pe părinți să vină în vizită la grădinița noastră împreună cu copilașul, înainte de a lua decizia finală. Astfel, ai ocazia să vezi cum se simte copilul tău la noi, în ce măsură îi place și să vezi dacă acesta este locul potrivit pentru următorii ani pentru micuțul tău.

 

5. Frica foarte mare a părinților

În general, copiii sunt adaptabili și găsesc modalități de a gestiona provocările cu care se confruntă. Cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru ei adulții care îi îngrijesc este să le transmită încredere și curaj, nu frică și neliniște, cum se întâmplă de multe ori.

Într-adevăr, este un proces delicat, însă el poate fi simplificat dacă alegi, ca părinte, să ai încredere și curaj, exact resursele de care copilul tău are cea mai mare nevoie în perioada de acomodare în colectivitate.

 

Dacă încă nu ai găsit creșa sau grădinița potrivită pentru copilul tău, te invităm să ne vizitezi pentru a ne cunoaște.

Grădinița noastră autorizată Grădinița Princess Baby Care este situată pe Strada Theodor Speranția nr. 99 din București, în zona Piața Unirii – Piața Muncii. Numărul de telefon la care ne poți suna pentru întrebări sau pentru detalii este 0736.454.498.

Educatoarele noastre fac tot ce depinde de ele pentru a face acomodarea micuților cât mai ușoară și mai blândă. Dacă avem și susținerea părinților, atunci provocarea va fi cu mult mai ușor de depășit pentru copilaș!

Sursa foto: Pexels.com

 

Citește și:

Când copilul are dificultăți de acomodare la grădiniță. Sfaturi pentru părinți

 

 

 

Daca ti-a placut distribuie mai departe: