Atunci cand sunt mici, principala preocupare a copiilor este joaca. Si este firesc sa fie asa. In timp ce se joaca, cei mici descopera lumea si regulile dupa care aceasta functioneaza, descopera relatiile interumane, emotiile etc.
Pentru copii, jocurile inseamna nu doar distractie si bucurie, ci si exprimare, comunicare, miscare, socializare, invatare care duce, pe termen lung, la o dezvoltare sanatoasa si echilibrata a viitorului adult.
Stim ca un copil are nevoie de o perioada de timp pentru a se obisnui cu o anumita persoana si pentru a capata incredere in ea. In tine, parintele lui, copilul are o incredere pe care nu o pune niciodata la indoiala, astfel incat are intotdeauna o atitudine de deschidere fata de tine, in ciuda acelor „nu”-uri si momente de refuz cu care poate ca te confrunti uneori.
Si, chiar daca ai programul incarcat sau poate sunt momente in care grijile te apasa sau nu te simti chiar bine, iti doresti sa fii tu acea persoana care ghideaza preponderent dezvoltarea pe termen lung a micutului tau, si nu altcineva.
Prin joaca, sunt satisfacute o serie de nevoie ale copilului. Iata care sunt aceste nevoi si de ce e important sa fii (si) tu alaturi de el in acest proces:
1. Nevoia de atentie
Pentru a se dezvolta echilibrat, copiii au nevoie de atentia parintilor lor. Iar in situatiile in care observa ca nu primesc aceasta atentie prin actiunile pe care le fac, micutii incearca si alte modalitati de a capta atentia adultilor si unele dintre ele nu ne plac deloc. Este vorba despre acele comportamente inadecvate care atrag, de cele mai multe ori, supararea parintilor si, in acelasi timp, atentia lor. In timpul jocurilor impreuna, copiii primesc de la parinti atentia necesara, astfel incat nu simt nevoia sa manifeste comportamente inadecvate.
2. Nevoia de iubire
Este o nevoie fireasca ce sta la baza dezvoltarii frumoase a copiilor. Atunci cand parintii se implica in activitati impreuna cu copiii lor, fiind intr-o stare de prezenta, cei mici se simt iubiti, creandu-se un mediu potrivit pentru dezvoltarea echilibrata.
3. Nevoia de acceptare
De multe ori, parintii le transmit, constient sau inconstient, copiilor mesaje de neacceptare. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca multi adulti pun un accent mai mare pe greselile pe care le face copilul si pe aspectele negative pe care le vor imbunatatite decat pe lucrurile bune pe care le face. Din aceasta perspectiva, joaca impreuna este un prilej minunat pentru parinte sa-si exprime aprecierea fata de copil, astfel incat acesta sa se simta acceptat.
4. Nevoia de a-si satisface curiozitatea
In timp ce se joaca, cei mici isi satisfac curiozitatea, afland lucruri noi despre diferite fenomene, obiecte, si despre cum functioneaza acestea. In timp ce parintele se joaca impreuna cu copilul, il poate invata lucruri noi, transmitandu-i, concomitent, principiile si valorile pe care le considera importante.
Si iti doresti sa-i transmiti copilului tau valorile tale si ale familiei voastre, ferindu-l in acest fel de diverse influente nefaste ce ar putea interveni din exterior.
5. Nevoia de conectare
Traim vremuri in care timpul este din ce in ce mai putin si distragerile sunt din ce in ce mai multe. Ecranele sunt la tot pasul si ii atrag foarte mult pe copii. In aceste conditii, cei mici au o nevoie sporita de conectare umana, in mod special cu parintii lor. Din acest motiv, profita din plin de momentele de joaca impreuna cu copilul tau pentru a te conecta cu el, pentru a-l observa si pentru a te bucura de dezvoltarea lui!
Atentie, conectarea cu copilul presupune sa lasi deoparte propriile tale griji, temeri si planuri, pentru a te dedica 100% timpului petrecut cu copilul.
6. Nevoia de dezvoltare
Copiii permanent isi provoaca abilitatile, incercand sa faca lucruri din ce in ce mai complexe. Este o tendinta naturala spre dezvoltare pe care i-o poti sustine in timpul jocurilor desfasurate in comun. In timp ce va jucati, vorbeste-i copilului despre lucrurile de care este interesat. In felul acesta, informatiile vor fi percepute nu doar auditiv si vizual, ci si kinestezic si emotional, ceea ce reprezinta garantia unei invatari reusite.
Avand in vedere aceste lucruri, este important sa te joci impreuna cu copilul tau pentru a-i fi alaturi in cel mai potrivit mod in procesul de dezvoltare pe termen lung. La Gradinita Princess, tinem cont de toate aceste nevoi ale copiilor si le oferim, zi de zi, oportunitatea si bucuria de a invata si de a se dezvolta prin joaca!
Sursa foto: Pixabay