3 întrebări pe care un părinte trebuie să și le pună la final de an

intrebari parinti final an

Am ajuns la finalul anului, o perioadă în care tragem linia, facem bilanțul anului care a trecut și ne gândim la realizările pe care dorim să le avem în anul care urmează.

Un domeniu important pentru fiecare părinte este relația pe care o are cu copilul său. Tocmai de aceea, este important să acorzi, la final de an, câteva minute pentru a-ți pune câteva întrebări care să te ajute să observi mai bine relația ta cu copilul tău și să o îmbunătățești.

Iată care sunt cele trei întrebări pe care fiecare părinte trebuie să și le pună la final de an pentru a avea o relație frumoasă cu copilul :

  • Cum evaluez, pe o scală de la 1 la 10 relația mea cu copilul?

Privește obiectiv la relația ta cu copilul și observă ce merge bine și ce nu. Lunând în considerare toate aspectele, trage o linie și dă o notă de la 1 la 10. E important să fii cât mai obiectiv/ă, fără a simți vinovăție sau nemulțumire. Este doar un calificativ care te va ajuta foarte mult să-ți îmbunătățești abilitățile tale de părinte.

  • Care sunt aspectele principale care necesită îmbunătățiri?

După analiza făcută la pasul anterior, ai identificat aspectele cele mai sensibile care îți afectează relația cu copilul. Poate că ai descoperit că nu ai suficientă răbdare pentru a gestiona situațiile dificile sau că ai nevoie de mai multe informații și tehnici pentru a ști ce să faci atunci când micuțul face crize de furie sau atunci când vrea să încalce limitele pe care le-ați stabilit. Este important să vezi care sunt zonele unde mai ai de lucru în relația ta cu copilul. Alege unul – două – maximum trei aspecte importante.

  • Ce voi face concret pentru a îmbunătăți relația cu copilul?

Acum, decide care sunt acțiunile concrete pe care le vei face, începând de acum și pe parcursul anului următor, pentru a îmbunătăți relația cu copilul. De exemplu, dacă ai nevoie de mai multă răbdare, s-ar putea să decizi să înveți să îți gestionezi mai bine emoțiile sau să faci mai multe lucruri pentru propria ta stare de bine. În funcție de aspectul problematic, decide ce vei face în mod concret, nu doar la modul general.

În felul acesta, ai un plan concret de acțiune care, pe măsură ce îl pui în aplicare, te va ajuta să ai o relație mai bună cu copilul tău.

La Grădinița Princess, relația educatoarelor cu părinții este foarte importantă. Știm că, împreună, contribuim la formarea viitorului adult. Tocmai de aceea, comunicăm cu părinții și îi sprijinim în procesul de construire a unei relații frumoase cu copiii lor!

 

Sursa foto: Pexels.com

Daca ti-a placut distribuie mai departe: