Gradinita este locul in care cel mic isi petrece o buna parte din zi. Dincolo de educatia primita in cadrul sistemului de invatamant, copilul isi face noi prieteni, isi formeaza personalitatea si invata sa isi manifeste emotiile.
Atfel, este foarte important ca fiecare parinte sa comunice cu cel mic dupa ce se intoarce de la gradinita si sa ii adreseze cateva intrebari pentru a-si da seama cat de bine s-a acomodat si modul in care se dezvolta. In plus, aceste intrebari au rolul si de a-l incuraja pe cel mic sa poarte discutii deschise si sa-si dezvolte cat mai mult latura sociabila.
Motivele pentru care cei mici raspund vag atunci cand primesc intrebari dupa ce se intorc de la gradinita
- Copilul nu se simte confortabil si simte ca nu poate discuta liber;
- Pentru a putea discuta detasat, cel mic are nevoie sa stie ca parintele este cu adevarat interesat de activitatea desfasurata la gradinita si ca il va sustine indiferent de reusite sau dificultati.
Iata intrebarile pe care i le poti adresa copilului dupa ce se intoarce de la gradinita
- Ce activitatate creativa ai desfasurat azi la gradinita?
- Ce te-a facut sa zambesti azi?
- Care a fost cea mai dificila regula pe care a trebuit sa o respecti azi?
- Spune-mi ceva ce stii azi, iar ieri nu stiai.
- Ce fel de persoana ai fost azi la gradinita?
- Ti-ai facut prieteni noi?
- Spune-mi o activitate care ti-a placut si una care nu ti-a placut.
- Care este ziua din saptamana care-ti place cel mai mult, din punct de vedere al orarului/activitatilor?
Desi colectivul de la gradinita il ajuta pe cel mic sa socializeze si sa tinda spre autodepasire, este esential ca dupa incheierea programului sa discute deschis cu parintii si sa continue si acasa seria de activitati educative si distractive desfasurate la gradinita. In felul acesta, copilul se poate dezvolta armonios, iar relatie dintre el si parinte va fi una bine consolidata si cel mai important, benefica.
La Gradinita Princess informam constant parintii cu privire la activitatile desfasurate si la evolutia celor mici, insa cu toate acestea, aportul parintilor joaca un rol esential in dezvoltarea abilitatilor celui mic!