Cea mai eficienta metoda prin care invata copiii este invatarea prin joaca. Poate ca nu te-ai gandit niciodata ca joaca poate fi o tehnica de invatare, insa, daca iti doresti ca al tau copil sa invete de placere, sa retina cu usurinta ceea ce invata si sa memoreze informatiile pe termen lung, atunci iti recomandam sa iei in considerare faptul ca joaca poate reprezenta un suport minunat pentru invatare.
Cu ajutorul jocurilor, copilul are ocazia sa inteleaga si sa invete lucruri noi, dintre care unele chiar destul de complicate, printr-o metoda care le face usor de inteles pentru el. Si pentru invatarea prin joc nu este nevoie de jocuri complicate si complexe. Fiecare joc, oricat de simplu este, creeaza pentru micut o experienta de invatare.
Copiii se nasc cu o curiozitate aparte si e important ca parintii si educatorii sa profitam la maximum de ea pentru a-i ajuta sa invete lucruri noi in perioada prescolara.
Iata 5 jocuri pe care e important sa le faci cu copilul pentru a-i sustine invatarea conceptelor noi:
Cucu-bau
Acest binecunoscut joc il invata pe copil conceptul de permanenta a obiectelor, in conditiile in care, intr-o prima faza, copilul crede ca o persoana sau un obiect a disparut odata ce nu mai apare in raza lui vizuala. Pe plan emotional, acest joc il ajuta pe copil sa gestioneze mai usor anxietatea de separare, micutul invatand ca parintele continua sa existe chiar si atunci cand pleaca de langa el, pentru ca sa revina ulterior.
Jocurile de rol
Aceste jocuri il transpun pe copil in diferite experiente si situatii de viata cu care se confrunta, cel mic invatand treptat sa le gestioneze intr-un mod adecvat. Poti initia jocuri de rol inaintea unor situatii noi, cum ar fi vizita la doctor sau atunci cand urmeaza sa aveti musafiri, situatie cu care cel mic nu este obisnuit. Pe masura ce copilul creste, jocul de rol devine tot mai complex, descoperindu-i noi si noi semnificatii.
Jocuri matematice
Iti poti ajuta micutul sa-si dezvolte gandirea initiind diferite jocuri matematice, pentru inceput cu obiectele din jur. Pe masura ce creste, copilul va invata adunarea si scaderea si va fi interesat sa rezolve probleme interesante cu animale, masini sau cu situatii reale de viata.
Povestile
Fie ca sunt citite dintr-o carte, fie ca sunt inventate de parinte sau de copil, povestile sunt activitati care stimuleaza foarte mult dezvoltarea gandirii si a imaginatiei. Ideal ar fi ca zilnic sau cel putin de cateva ori pe saptamana sa-i spui povesti copilului tau. Cu siguranta, acestea sunt printre cele mai asteptate momente de catre cei mici, care se bucura atunci de toata atentia parintilor lor.
Jocurile ce presupun miscare in aer liber
Copiii au nevoie zilnic sa faca miscare in aer liber si sa isi manifeste energia, dezvoltandu-si motricitatea grosiera. Acest lucru inseamna sa alerge, sa se catare pe jucariile de la locul de joaca, sa sara, sa faca tumbe etc. De asemenea, asta mai inseamna si practicarea unor activitati sportive intr-un cadru organizat, precum ar fi cursurile de inot. Astfel, copiii isi dezvolta abilitati precum atentia, flexibilitatea, coordonarea si agilitatea.
La Gradinita Princess, tinem cont de specificul dezvoltarii copiilor si organizam activitati potrivite varstei astfel incat, prin joaca, cei mici sa invete informatii si concepte noi. Din punctul nostru de vedere, jocul didactic este cel mai de pret instrument de instrure, ce poate fi folosit atat la gradinita, cat si acasa, de catre parinti.
Sursa foto: Gradinita Princess