5 jocuri pentru dezvoltarea atentiei si concentrarii copilului

dezvoltarea atentiei

In primii sapte ani de viata, copiii sunt foarte deschisi catre invatare. Mintea lor absoarbe aproape orice vad cei mici in jurul lor: informatii, convingeri, valori, tipare, abilitati etc.

Totusi, daca iti doresti ca micutul tau sa fie cat mai pregatit pentru scoala si pentru viata, e nevoie sa ii sustii si tu dezvoltarea abilitatilor de care are mare nevoie. Una dintre aceste abilitati este atentia, asa cum spuneam si intr-un articol anterior, in care am prezentat cele mai importante abilitati de care au nevoie copiii pentru a face fata cu brio la scoala.

 

In acest articol, iti prezentam 5 activitati cu ajutorul carora copilul tau isi va dezvolta atentia in timp ce se distreaza si se amuza:

 

  1. Vanataoarea unui anumit tip de obiecte

De exemplu, in timp ce mergeti pe strada, in drum spre gradinita, spre magazin sau spre casa, ii poti propune copilului sa observe toate masinile de o anumita marca ce trec pe strada si sa le numere. Tu poti numara masinile unei alte marci. Pe acelasi principiu, ii poti propune sa caute persoane imbracate cu haine de o anumita culoare, cu un anumit tip de incaltaminte, care poarta ochelari etc.

 

  1. Priveste cu atentie!

Intr-o prima faza, copilul te priveste cu atentie. Apoi, se intoarce cu spatele si trebuie sa raspunda la intrebari precum: „Sunt imbracata in fusta sau in pantaloni?”, „Ce culoare este bluza mea?”, „Ce fel de cercei port?”, „Cate buzunare are jacheta mea?” etc. Apoi, inversati rolurile ca sa va distrati impreuna.

 

  1. Rezistam intreruperilor

In aceasta activitate, copilul are o anumita sarcina de indeplinit, cum ar fi sa numere pana la 10 sau 20, sa spuna o poezie sau sa povesteasca o intamplare, si parintele incearca sa-i distraga atentia prin diferite mijloace. Misiunea copilului este sa nu se lase deranjat si sa nu-si intrerupa activitatea cu toate eforturile parintelui.

 

  1. Cine gaseste primul?

Stabiliti initial care este obiectul cautat si apoi, dupa start, il cautati. Jucatorul care il gaseste primul castiga.

 

  1. Executa instructiunile

Copilul are misiunea de a executa cat mai rapid si corect posibil instructiunile pe care i le dai. Acestea pot fi de tipul: pune mana dreapta la urechea stanga, pune degetul aratator de la mana stanga pe genunchiul stang, acopera-ti ochiul drept cu mana stanga etc. In timpul acestui joc, micutul invata sa-si focalizeze rapid atentia pentru perioade scurte de timp.

 

Fiecare dintre aceste activitati poate fi adaptata si simplificata sau complicata in functie de varsta copilului. Cu ajutorul lor, iti vei putea sustine copilul sa isi dezvolte atentia, o abilitate atat de importanta pentru invatare!

 

 

Sursa foto: Pixabay.com

Daca ti-a placut distribuie mai departe: