Povesti pentru copii- cum sa alegi cartea potrivita in functie de varsta celui mic?

Copiii, la varste timpuri, sunt foarte inclinati spre dezvoltarea cognitiva. Creierul unui prichindel absoarbe informatiile ca un burete, iar cu ajutorul receptivitatii sale, ai toate posibilitatile de a-l ajuta sa atinga cea mai buna versiune a sa. Povestile pentru copii sunt o resursa valoroasa de dezvoltare si invatare. Datorita firului narativ de exceptie, al limbajului adaptat varstei si al inclinatiei celor mici catre intamplari fictive, il poti ajuta pe copilul tau sa isi valorifice gandirea creativa, imaginatia, spiritul critic si rationamentul prin intermediul povestilor pentru copii.

Din acest motiv, iata cum sa alegi cartea potrivita in functie de varsta prichindelului!

 Povesti copii 3 ani- curiozitate si explorare

Copiii, la aceasta varsta, simt nevoia sa exploreze cat mai mult posibilitatile oferite de lumea inconjuratoare. Ei incep sa manance singuri cu lingurita, pun in practica numeroase roluri, adora sa priveasca imagini si sa li se citeasca povesti. Aceasta este o etapa definitorie pentru modul in care se dezvolta curiozitatea celui mic. In functie de metoda de selectie a cartilor, prichindelul isi va dezvolta  inclinatia catre notiunile noi si creatiile de natura fictiva. Cu toate acestea, este indicat sa alegi un material adaptat etapei de dezvoltare. Povestile pentru copiii de 3 ani trebuie sa starneasca interesul celui mic si, in acelasi timp, sa nu  inhibe dorinta de a explora lumea fantastica din cadrul unei carti. In general, se recomanda selectarea materialelor care folosesc un limbaj simplu, intamplari usor de inteles, cu imagini si cuvinte amuzante sau cu mici poezii interactive. Cu toate acestea, sunt de evitat povestile pentru copiii de 3 ani care invoca anumite subiecte sensibile sau greu de inteles, precum moartea sau intamplari infricosatoare. La aceasta varsta, prichindelul nu este pregatit sa ia contact cu aceste informatii, iar prezenta lor in poveste poate sa ii inhibe curiozitatea.

Povesti copii 5 ani- simtul logic si rationamentul

Copiii, la aceasta varsta, se remarca prin capacitatea lor de a intelege anumite notiuni la nivel rational. Acestia cunosc zilele saptamanii, pot numara pana la 10 sau chiar mai mult si deseneaza parti ale corpului. In aceasta etapa, micutii pot sa inteleaga, din punct de vedere rational, anumite teme si fac legaturi logice si concise. Din acest motiv, este indicat sa selectezi povesti pentru copiii de 5 ani care sa stimuleze simtul logic si abilitatile de intelegere si analiza. In general, se rcomanda sa alegi carti unde se valorifica idei de viata, precum prietenia, cum sa te impaci cu cineva cu care te-ai certat etc. In acelasi timp, este important ca aceste povesti sa puna in valoare situatii desprinse din realitate, cum ar fi: mersul la doctor sau la scoala, deoarece prichindelul are nevoie de un fir narativ cat mai logic si realist.

Asadar, atunci cand trebuie sa selectezi povestea pe care o vei citi impreuna cu cel mic inainte de culcare, ai nevoie sa evaluezi in ce etapa de dezvoltare cognitiva se afla el. Daca reusesti sa alegi materialele adaptate corect varstei lui, atunci acesta isi va contura armonios abilitatile si personalitatea sa aparte.

 

Daca ti-a placut distribuie mai departe: