Intrarea în colectivitate este, de multe ori, prima cea mai mare schimbare trăită de un copil. Poate pentru prima dată, el va părăsi mediul familial și familia pentru a petrece câteva ore pe zi în compania altor copii și adulți.
Este important ca părinții să țină cont de această schimbare majoră în viața copiilor lor și să-i pregătească din timp pentru ea. De altfel, micuții care sunt pregătiți din timp pentru prima zi de creșă sau de grădiniță au șanse mai mari să se acomodeze mai ușor și să se bucure de la bun început de activitățile cu colegii decât cei care sunt luați prin surprindere de această schimbare.
Dacă micuțul tău urmează să înceapă creșa sau grădinița, e important să folosești cele câteva săptămâni rămase până atunci pentru a-l pregăti într-un mod adecvat.
Pentru copilul mic, schimbările reprezintă un stres, chiar dacă noi, adulții, le percepem drept pozitive. De aceea, poți profita de timpul rămas până la începerea acomodării la grădiniță inclusiv inclusiv pentru a implementa anumite schimbări.
5 lucruri pe care să le faci cu câteva săptămâni înainte de începerea grădiniței
1. Vizita înainte de prima zi de grădiniță
Dacă încă nu ai ales grădinița pentru copilul tău, îl poți implica în procesul de selecție. Alege câteva instituții pe care le consideri potrivite pentru el și mergi în vizită împreună cu micuțul. Dacă îi place mediul, jucăriile, sălile de clasă, curtea, educatoarele, adaptarea va fi mai ușoară, deoarece el va veni cu plăcere într-un mediu în care se simte confortabil.
2. Educatoarea, o persoană de încredere
Este foarte important în primul rând ca tu, ca părinte, să ai încredere în educatoare și în grădinița pe care o alegi pentru copilașul tău. În caz contrar, dacă nu ai încredere în educatoare și dacă ai îndoieli în privința grădiniței, nu vei reuși să-ți ajuți copilul în procesul de acomodare. În schimb, odată ce ai luat decizia pe baza încrederii în grădiniță și în educatoare, vorbește-i copilului despre ea ca despre o persoană de încredere pe care se poate baza oricând și în orice problemă. Astfel, contribui la formarea legăturii cu educatoarea înainte de prima zi de grădiniță, copilul știind că nu va rămâne singur, ci va avea o persoană care să-l sprijine.
3. Schimbările din program
Odată ce ai luat decizia în privința creșei sau a grădiniței, află care este programul copiilor. Apoi, organizează programul celui mic astfel încât să se apropie cât mai mult de cel de la grădiniță. În felul acesta, schimbările nu vor fi atât de mari pentru copil, ceea ce înseamnă că vor fi mai ușor de gestionat.
4. Povestește-i despre noul mediu
Pentru ca cel mic să-și poată imagina cum va arăta viața lui în continuare, povestește-i despre noul mediu, despre colegii lui, despre doamnele educatoare, desprea activitățile pe care le va face la grădiniță. Poți să-i citești cărticele despre începerea grădiniței sau poți să faci jocuri de rol cu el pe această temă.
Atenție, însă, este foarte important ca descrierea ta să coincidă cu realitatea. În caz contrar, copilul își va forma așteptări nerealiste și va fi dezamăgit, ceea ce va îngreuna procesul de acomodare în colectivitate.
5. Încurajează autonomia copilului
Cu cât copilul tău este mai autonom, cu atât îi va fi mai ușor în colectivitate. Chiar dacă va avea suportul educatoarei, ajută-l să facă singur acțiunile pe care vârsta și dezvoltarea lui îi permit să le facă. Un beneficiu al dezvoltării autonomiei este creșterea încrederii în sine a copilului, pe măsură ce vede câte lucruri poate realiza singur.
Pregătirea din timp a copilului pentru începerea grădiniței poate face o mare diferență în procesul de acomodare. Nu reprezintă garanția unei acomodări fără lacrimi, însă poate reduce mult anxietatea de separare și teama de schimbare.
Dacă încă nu ai luat o decizie în privința grădiniței sau a creșei potrivite pentru copilul tău, te invităm să vii într-o vizită împeună cu micuțul tău pentru a ne cunoaște. Grădinița noastră este acreditată ARACIP și educatoarele noastre te vor ajuta pe tine și pe copilul tău să parcurgeți cu bine procesul de acomodare în colectivitate.
Sursa foto: Pexels.com