Comunicarea cu copiii poate fi dificilă, mai ales la vârsta la care copiii vor să cunoască lumea, vor să fie mai independenți, însă nu înțeleg pe deplin ce simt și nu sunt pe deplin conștienți de consecințele propriilor comportamente.
De fapt, printre cele mai provocatoare vârste sunt cele cuprinse între 1 an și 5-6 ani, după care copilul devine mai rațional și mai responsabil.
Însă, ce să facem până atunci? Ce ne poate ajuta pe noi, educatorii și părinții deopotrivă, să comunicăm astfel încât copiii să coopereze mai ușor?
Iată 5 principii care, aplicate constant, îți vor asigura o bună cooperare cu copilul:
1. Află care este cauza din spatele comportamentului nepotrivit al copilului
De multe ori, adulții se grăbesc să eticheteze un copil doar pe baza comportamentului pe care îl manifestă într-un anumit moment. Ce ignoră acești adulți este că cei mici au întotdeauna motive reale care îi determină să se comporte într-un anumit fel. De exemplu, un copil căruia îi este foame sau sete poate deveni mai agitat și mai nemulțumit. Iar un copil la care se țipă va ridica și el, la rândul lui, tonul în comunicarea cu colegii lui de la grădiniță.
Așadar, doar aflând cauza reală care se ascunde în spatele comportamentului observabil, îl putem ajuta pe copil să-și înțeleagă nevoile și emoțiile și, apoi, să-și îmbunătățească și comportamentul.
2. Manifestă empatie
Un motiv pentru care atât de mulți copii insistă în manifestarea emoțiilor negative, fac crize de plâns și se arată constant nemulțumiți este faptul că ei nu se simt auziți, înțeleși și acceptați așa cum sunt, cu nevoile lor.
De cele mai multe ori, este suficient să asculți cu atenție ce are de spus copilul și să-i spui că îl înțelegi și că ești alături de el pentru ca o criză de plâns să dispară în câteva minute. După ce copilul se liniștește și redevine vesel și vioi, poți discuta cu el pentru a clarifica întâmplarea care a generat criza și pentru a-i transmite anumite lecții de viață.
3. Ocupă-te mai mult de prevenție decât de rezolvarea crizelor
Ca părinte, îți cunoști copilul suficient de bine încât să știi ce nevoi are, care sunt momentele din zi când caută mai multă atenție, ce îl irită, ce îi face plăcere și ce îl calmează. Știind aceste detalii și folosindu-te de abilitățile tale de organizare, poți preveni eventuale nemulțumiri și chiar crize de plâns ale copilului. De exemplu, dacă știi că cel mic devine irascibil dacă nu mănâncă o gustare între micul dejun și prânz, ai grijă să ai o gustare la tine sau să îi poți cumpăra ceva potrivit atunci când plecați de acasă pentru mai multe ore.
4. Cultivă relația cu copilul
Cei mai buni părinți sunt acei părinți pe care copiii îi simt aproape și care îi fac pe cei mici să se simtă iubiți și acceptați așa cum sunt. Cei mai buni educatori și profesori sunt aceia care reușesc să cultive relații autentice de conectare cu copiii. Aceștia sunt adulții pe care copiii îi ascultă nu de frică, ci de drag.
De aceea, asigură-te că faci zilnic lucruri care contribuie la cultivarea unei relații frumoase cu copilul, astfel încât cel mic să te simtă aproape, să se simtă în siguranță alături de tine și să știe că oricând se poate baza pe sprijinul tău.
5. Nu pedepsi, ci oferă ocazia de a-și corecta greșeala
Este normal ca, pe parcursul procesului de învățare, copilul să facă greșeli. Chiar dacă știu că nu le face intenționat, părinții pot fi tentați să-l pedepsească pe copil pentru ele. Însă, pedeapsa nu va ajuta la repararea greșelii și, în plus, îl va face pe cel mic să se simtă vinovat, incapabil, neînțeles, respins și furios.
Ce poți face în schimb este să transformi o greșeală într-un moment educativ, oferindu-i copilului ocazia de a-și repara greșeala sau implicându-l în repararea greșelii, în măsura posibilității. În felul acesta, copilul este pus în situația de a se confrunta cu consecința naturală a faptei sale. În plus, pe măsură ce rezolvă problema, dobândește mai multă încredere în sine.
Folosește aceste 5 principii zi de zi în educația copilului tău pentru o mai bună comunicare și cooperare.
În cadrul grădiniței noastre, comunicăm cu copiii cu respect și cu înțelegere, ajutându-i să se înțeleagă pe sine și să cunoască lumea din jur și oferindu-le suport pe parcursul dezvoltării lor.
Sursa foto: Pixabay.com