Inscrierea la gradinita poate fi o decizie dificila in viata unui parinte, mai ales atunci cand nu stie ce optiune de program sa aleaga. In unele cazuri este lesne de inteles inca de la bun inceput ca micutul isi va petrece timpul la gradinita pana dupa-amiaza, perioada in care parintii se intorc de la job. Cu toate acestea, ei pot opta si pentru program scurt, dar cel mai bine citesti articolul in continuare pentru a afla care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei variante. Totodata, iti vom prezenta si motivele pentru care se recomanda sa alegi o gradinita care le ofera pe ambele. Pe langa programul scurt si cel lung, exista si varianta programului scurt care include masa de pranz.
La programul scurt, micutul isi va petrece timpul in cadrul gradinitei intre orele 8-12. Copiii ajung la gradinita dimineata si au posibilitatea de a lua micul dejun fie acasa, fie la gradinita. Ulterior, ei parasesc colectivul inainte de pranz. In cadrul programului prelungit, cei mici stau la gradinita pana la orele 18. In acest caz, pranzul se serveste la gradinita, se odihnesc, iar apoi desfasoara diferite activitati menite sa contribuie la o dezvoltare optima, pana cand parintii sosesc.
Program scurt – Avantaje
- Micutul petrece mai putin timp in colectivitate, asa ca riscul de a se imbolnavi scade;
- Parintii pot controla orele alocate odihnei de pranz;
- Cei mai multi dintre copii se adapteaza cu usurinta acestui program datorita varietatii de activitati care le preocupa timpul.
Program scurt – Dezavantaje
- Programul scurt nu ofera prea multe oportunitati in privinta jocurilor libere, fiind adoptate, in cea mai mare parte, activitati structurate;
- Micutii nu au parte de puterea exemplului in privinta deprinderilor caracteristice varstei lor (sa manance singuri, sa se imbrace sau sa se dezbrace singuri);
- Cei mici au nevoie de o perioada de adaptare atunci cand trec de la programul scurt la cel lung. Tot acest proces poate fi destul de dificil.
Program prelungit – Avantaje
- Micutul tau se bucura de un program fix: masa de pranz este servita la aceeasi ora, iar somnul de pranz are loc in intervale orare bine stabilite;
- Copiii au mai mult timp sa socializeze si sa lege prietenii. Astfel, pot interactiona mai usor cu alte persoane in afara colectivului cu care deja s-a obisnuit;
- Riscul ca cel mic sa petreaca timp cu o persoana necunoscuta si nepotrivita scade semnificativ;
- Copiii invata la gradinita ce sunt regulile si cat de importanta este respectarea acestora, astfel ca vor invata sa se raporteze la ele chiar si in mediul familial;
- Abilitatile specifice varstei sunt deprinse mai rapid (folosirea toaletei, reguli de igiena, imbracatul si dezbracatul, etc).
Program prelungit – Dezavantaje
- Nu toti copiii se adapteaza cu usurinta la programul prelungit. Daca dupa o perioada de o luna de zile micutul tau inca nu s-a obisnuit sau daca se produc schimbari in privinta comportamentului sau, cel mai bine ar fi sa amani inscrierea la acest program si sa optezi pentru programul scurt.
De ce sa alegi o gradinita care sa ofere ambele programe?
Majoritatea parintilor sunt nehotarati intre a alege sa isi inscriere copilul la o gradinita cu program scurt sau prelungit. O parte dintre acestia iau in calcul sa lase copilul sa doarma la gradinita abia dupa ce s-a adaptat suficient de bine. Totodata, alti parinti considera ca cei mici trebuie sa se adapteze inca de la inceput cu programul pe care il vor avea intregul an. In felul acesta, nu-i mai supun parcurgerii a doua procese de adaptare.
Asadar, indicat este sa cauti o gradinita pentru copilul tau care sa puna la dispozitie ambele variante de program, astfel incat sa poti face cea mai buna alegere pentru dezvoltarea micutului tau.