7 soluții pentru a-ți ajuta copilul să-și depășească fricile

Sursa foto: Pixabay.com

Toți copiii se confruntă, în unele momente, cu anumite frici și e important ca noi, adulții care îi îngrijim, să îi ajutăm să și le gestioneze într-un mod echilibrat și eficient.

În articolul precedent, am vorbit despre 7 greșeli pe care numeroși părinți le fac în încercarea de a-și ajuta copiii să-și depășească temerile.

În acest articol, continuăm tema abordată și discutăm despre soluțiile potrivite pentru a-i ajuta pe copii să-și gestioneze sentimentele de frică.

Înainte de a trece la subiect, asigură-te că faci ce depinde de tine pentru ca cel mic să fie ferit de contexte care pot duce la întreținerea fricii, cum ar fi: personaje înfricoșătoare din desene animate, filme sau cărți, forțarea copilului de a face anumite lucruri de care îi este frică etc.

 

7 soluții pentru a-ți ajuta copilul să-și gestioneze fricile

 

1. Înțelege și acceptă frica pe care o simte copilul

Faptul că un copil simte, într-o anumită situație, sau chiar destul de des, frică nu înseamnă că este un fricos sau un laș și cu atât mai mult nu înseamnă că așa va rămâne toată viața. Având perspectiva că este normal ca un copil să simtă frici și că acestea pot fi depășite, pornești din start cu o atitudine interioară mai relaxată în privința acestui subiect, ceea ce te ajută să manifești înțelegere și empatie față de sentimentele copilului. Iar copilul, simțindu-se înțeles, nu va căuta să insiste asupra fricii pentru a se face înțeles de tine, ci va fi deschis să asculte ce ai de spus despre ceea ce simte.

 

2. Ajută-l să vorbească despre ce simte

Verbalizarea emoțiilor este o tehnică simplă și eficientă pentru a le reduce intensitatea. În plus, vorbind despre ceea ce simte, copilul învață să-și recunoască emoțiile și să le deosebească între ele. Așadar, oferă-i copilului un context în care să se simtă în siguranță să vorbească despre temerile sale, fără a se simți criticat sau judecat.

 

3. Validează-i emoția

Spune-i copilului că este în regulă să simtă frică, deoarece toți oamenii simt frică în anumite momente. Vorbește-i și despre rolul pozitiv al fricii: cel de a ne proteja de diferite potențiale pericole. Totodată, ajută-l pe copil să facă diferența între pericolele reale, unde frica este de mare ajutor, și cele imaginare, unde frica poate fi blocantă.  

 

4. Construiește un climat de siguranță emoțională

Oricât de speriat ar fi un copil, el se liniștește mai repede și mai ușor în brațele unui părinte sau adult iubitor în care are încredere și alături de care se simte în siguranță. De aceea, este foarte important să cultivi zi de zi în relația cu copilul un climat de siguranță emoțională. Copilul are nevoie să știe că îl iubești necondiționat și că își poate găsi alinarea în brațele tale ori de câte ori va avea nevoie. 

 

5. Explorează împreună cu el contextele care îi generează frică

De exemplu, dacă îi este teamă de întuneric, puteți merge împreună în încăperea întunecoasă, astfel încât copilul să se simtă în siguranță în același loc în care i s-a făcut frică atunci când era singur. Fii alături de el, cu înțelegere și cu empatie, în explorarea locurilor și a situațiilor care îi generează frică și, treptat, copilul va începe să se simtă mai în siguranță.

 

6. Ajută-l să găsească soluții pentru a reduce frica

Punându-i întrebări, ajută-l pe copil să găsească modalități de gestionare a situațiilor care îi provoacă frică. Sau, în cazul copilului mic, care nu reușește să găsească nicio soluție potrivită, propune-i tu câteva idei dintre care să aleagă.

 

7. Fii un model de gestionare eficientă a fricilor

Deoarece cel mai eficient mod de a-i preda copilului ceva este prin propriul exemplu, este important să fii tu însuți un bun model de gestionare eficientă a fricilor. Vorbește despre fricile pe care le simți tu și despre ce faci pentru a le reduce sau pentru a le elimina. Exemplele tale îl vor ajuta mult pe copil să-și însușească strategiile tale de comportament.

 

Folosește aceste 7 principii descrise în acest articol pentru a-ți ajuta copilul să-și gestioneze eficient emoțiile neplăcute și în special frica, o emoție care poate deveni blocantă și, dacă nu este abordată corespunzător, se poate transforma în fobii sau în manifestări somatice.

La Creșa și Grădinița Princess, îi ajutăm pe copilași să învețe de mici să-și gestioneze eficient emoțiile. Dacă rezonezi cu abordarea noastră și dorești să-ți înscrii copilul în colectivitatea noastră, sună-ne la numărul de telefon 0736.454.498 pentru a ne cunoaște.

 

Copilul tău, Universul nostru!

 

Sursa foto: Pixabay.com

 

Daca ti-a placut distribuie mai departe: