Un nou inceput- cum preagatim copilul pentru adaptarea la gradinta

Ideea de  adapatare ne sperie pana si pe noi adulti, atunci cand intram intr-un mediu nou sau intampinam o situatie necunoscuta nu avem cel mai placut feeling.

Daca este timpul ca micutul tau sa experimenteze un nou drum si anume de a mearge la gradinita, trebuie sa cunosti cativa pasi despre adaptare si cum poti sa-i fii de ajutor intr-un mod sanatos.

Numerosi specialisiti recomanda ca fiind 5 etape principale a acomodarii. Iata,  etapele principale prin care o sa treaca micutul tau in acomodare: negare, vinovatie si tristete, acceptare si intelegere , furie si integrare.

 Ce trebuie sa faci tu?

In primul rand, sa fii extrem de rabdatoare si calma. Copilul are nevoie  sa simta din partea ta siguranta.  Stiu ca te simiti vinovata ca il lasi intr-un mediu  in care nu esti  100% convinsa ca este safe  si ai impresia ca nu o sa fie ingrijit  asa cum tu faci acasa. Te sfatuiesc,  sa devii o buna prietena cu educatoarea sa asculti ce vrea sa-ti transmita  si sa aplici metodele recomandate de ea pentru o mai usoara adaptare.

O sa te izbesti in prime zile de foarte multe crize de plans si isterie este foarte normal acest proces . Ca sa mai atenuiezi este indicat sa  discuti cu copilul din timp de noua schimbare.  In cazul in care micutul se desprinde greu de tine nu-ti pierde rabdarare si  nu aplica  amenintarile – “Nu ai de ce sa plangi! Trebuie sa ajung la serviciu!” si foarte impoartant este sa nu aplici  “recompensele”- “ Daca ramai  azi la gradi, diseara facem ce vrei tu”.

Creeaza o legatura de prietenie cu educatoarea, astfel copilul o sa simta ca este un mediu prietneos in care o sa fie in siguranta.

  Etapa de Negare

Din propria experienta am intalnit diverse tipuri de negare la copii.   Printre cele mai intalnite etape  de negare este aceea in care copilul intreaba cu privire indreptata catre usa “ cand vine mami?”, orice raspuns la  aceasta intrebare nu o sa-l ajute foarte tare pentru ca el se afla intr-o negare continua in care refuza sa creada ca el este singur intr-un mediu nou.

Fireste, ca sunt si copii care sunt independent  si  foarte  detasati de parinti. Acestia au nivel crescut de toleranta la nou.  O schimbare trebuie sa fie discutata cu mult timp inainte de a o face.

Etapa de vinovatie si tristete

De cele mai multe ori copiii se simt vinovati ca sunt lasati la gradinita pentru atunci cand au incalcat cateva dintre regulile familiei.  Acesti micuti se retarg intr-o parte a clasei, nu socilaizeaza si sunt foarte indiferenti cu ce se intampla in jurul lor.

Am intalnit si parinti care se simteau vinovati pentu plansetele copilului. Aceste stari emotionale trebuiesc rezolvate acasa este nevoie sa asiguri copilul ca il iubesti si ca gradinita este un pas imporatnt in dezvoltarea lui.

Etapa de furie

In aceasta etapa copilul este manios pe parinti , eduactoare si colegi.  Este necesar sustinerea si rabdarea. Ii poti transmite copilui ca este foarte bine sa se exteriorizeze- „ Este in regual sa fii furios sunt aici cu tine!”.  Ar fi foarte bine sa invatam copilu sa-si exteriorizeze si intelega sentimentele si trairile.

Etapa de acceptare  si intelegere

Aceasta etapa este momentul in care copilul intelege care este rolul lui in gradinita si accepta situatia, ba chiar mai mult, se intoarce vesel si plin de optimism zilnic. Ei se simt in siguranta si foate confortabil in acest mediu. Daca esti parintele  unui copil care a acceptat cu usurinta inseamana ca i-ai dezvoltat capacitatea de adaptabilitate.

 Etapa de integrare

Aceasta etapa este foarte satisfacatoare atat pentru educator cat si pentru tine ca parinte. In aceasta faza copilul incepe sa creeze relatii de prietenie cu colegii si educatoarea. Se bucura de tot ce se intampla in jurul lui, este dispus sa invete sa-si petreaca tot timpul la gradi.  Partea cea mai amuzanta este atunci cand parintii incep sa se roage de micuti sa mearga acasa.

Prin urmare, nu este obligatoriu ca micutul tau sa treaca prin toate aceste etape de adaptare.  Fiecare copil este unic si functioneaza diferit , dar daca observi ca are nevoie de ajutor nu uita sa iei problema fix din radacina.  Colaboreaza cu educatoare pentru o mai buna rutina in viata micutului tau.

 

Daca ti-a placut distribuie mai departe: